Κόσμος

G20: Συνάντηση Ερντογάν με Φον Ντερ Λάιεν έξι μήνες μετά το sofa-gate

G20: Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου της G20 για πρώτη φορά μετά το διπλωματικό επεισόδιο του sofa-gate.

Την πρώτη τους συνάντηση μετά το διπλωματικό επεισόδιο του «sofagate» είχαν πριν από λίγη ώρα στη Ρώμη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της G20 και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν σύντομης διάρκειας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι με κύρια θέματα την Λιβύη, το Αφγανιστάν και το μεταναστευτικό.

Το διπλωματικό επεισόδιο του sofa-gate

Το sofa – gate προκάλεσε πονοκέφαλο στην τουρκική κυβέρνηση αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που δεν αντέδρασε όταν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε μείνει όρθια, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν δύο καρέκλες στον χώρο συνάντησης.

G20: Δείτε το βίντεο:

G20: Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των συζητήσεων

Η σύνοδος των G20 ξεκίνησε, με την  κλιματική αλλαγή να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι ηγέτες συζητούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως το κλίμα.

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής», ενώ θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη». Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε πως «Έχουμε ακόμη τον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στον σωστό δρόμο και αυτή η σύνοδος της G20 είναι μια ευκαιρία να το πράξουμε».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει στις αρχές Οκτωβρίου «μια δέσμευση από τη G20 σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού. «Δεν θα σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Ρώμη ούτε σε αυτή την COP», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα. «Το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να καθυστερήσει η αύξηση της θερμοκρασίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο