Ελλάδα

Πανδημία κορωνοϊός: Από το Σάββατο ισχύουν τα νέα μέτρα

Πανδημία κορωνοϊός: Από το Σάββατο ισχύουν τα νέα μέτρα
Πανδημία κορωνοϊός: Μετά την εκρηκτική πορεία που έχει καταγραφεί στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους αποφασίστηκε η επιβολή νέων μέτρων.

Ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να επεκτείνεται ραγδαία για άλλη μία φορά σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, την Δευτέρα υπήρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία έφτασαν συνολικά τα 6.700 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 1.329  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.108 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, βλέποντας την ολοένα και πιο ανοδική πορεία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αποφασίστηκαν νέα μέτρα. Τα μέτρα αυτό αφορούν καθαρά τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους ισχύει η καθολική εφαρμογή του μέτρου του rapid test. Πανδημία κορωνοϊός

Πανδημία κορωνοϊός: Από το Σάββατο επιπλέον μέτρα για ανεμβολίαστους:

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης οι περιορισμοί θα αφορούν όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό.

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.

Επίσης για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test. Η επίδειξη αρνητικού test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος. Σε αυτούς τους χώρους δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Πανδημία κορωνοϊός: Τα πρόστιμα και η χρήση της μάσκας

Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές για καταστήματα που δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων.

Μηδενική ανοχή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, προειδοποίησε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να υπάρχει και η ταυτοπροσωπία. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας. Επίσης πλήττεται η φήμη τους, αφού οι πελάτες θα ενημερώνονται για τα καταστήματα στα οποία έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Πανδημία κορωνοϊός: Ποινή στις ομάδες σε περίπτωση παράβασης των μέτρων

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που ισχύουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις. «Εχει παρατηρηθεί στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ότι δεν τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα.

Θα υπάρξει λοιπόν ποινή στις ομάδες, που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια. Αυτό θα συμβεί εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών, που ισχύουν στα γήπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Παγώνη: “Δεν βλέπω να περνάμε καλά τις γιορτές”

«Δεν βλέπω να περνάμε καλά τις γιορτές, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι καλά, σας το λέω» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στον προσεχή χειμώνα και τα Χριστούγεννα. Μιλώντας στην ΕΡΤ για την πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως έρχεται επιδημιολογική «βαρυχειμωνιά».

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε πως «για την εκεί έκρηξη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή είναι κάτω από 50%. Το βλέπαμε να έρχεται».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «Βλέπαμε τους διψήφιους αριθμούς των θανάτων, τη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων και αντιλαμβανόμασταν το μέγεθος του προβλήματος» και προσέθεσε πως «όλοι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο».

Παράλληλα, δήλωσε πως όσοι εμβολιασμένοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την τελευταία δόση, πρέπει επίσης να σπεύσουν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου. «Ιδιαιτέρως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως νέες μελέτες έδειξαν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου βοήθησε πάρα πολύ ανθρώπους υψηλού κινδύνου, με υποκείμενα νοσήματα, με σοβαρά προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments