Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα εθνικά θέματα και την πανδημία στην συνέντευξη που παραχώρησε. Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός, ότι δεν θα επιβληθεί lockdown εκτιμώντας πως «η πανδημία δεν έχει ξεφύγει» και πως το 4ο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους.
«Τρεις στους τέσσερις έχουν εμβολιαστεί και είναι άδικο να επιβάλλουμε συνολικούς περιορισμούς στην πλειοψηφία για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά την μειοψηφία αφού υπάρχουν τα εμβόλια ενώ επιφέρει και μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος» είπε ο πρωθυπουργός.
Απηύθυνε δύο φορές έκκληση να πάνε όλες οι ηλικίες για την αναμνηστική δόση
Ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε εάν θα ισχύει η δέσμευση στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις επιστημόνων ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 10.000, ανέφερε πως πολλές φορές έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις και πως όπως όλα τα κύματα και αυτό θα έχει την κορύφωσή του σημειώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η θετικότητα και η πίεση στο σύστημα υγείας και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων όταν γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ.
Απηύθυνε δύο φορές έκκληση να πάνε όλες οι ηλικίες και κυρίως οι άνω των 60 για την αναμνηστική δόση σημειώνοντας ότι το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές ειδικά στους ηλικιωμένους. Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να ανακαλείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά το εξάμηνο , όπως πρότεινε ο κ. Ν. Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή λέγοντα «θα το δούμε» αλλά άφησε σαφείς αιχμές για τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι με ορισμένους από την αντιπολίτευση μπορείς να συζητήσεις για την ουσία.
Υπογράμμισε πως «δεν έχει χαθεί η μάχη για την 1η δόση» καθώς κάθε μέρα εμβολιάζονται 6-7-8.000 πολίτες αφού πείθονται. Τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα» και γι’ αυτό ανακοινώθηκε ένα συνεκτικό πλαίσιο που αφορά την τρίτη δόση, την καμπάνια εμβολιασμού, την ενίσχυση του ΕΣΥ, και τα αυξημένα τεστ στους ανεμβολίαστους.
Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιών υπαλλήλων, όπως οι αστυνομικοί, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποχρεωτικότητα εξάντλησε τα όρια της ενώ όπως αναγνώρισε αναφύονται θέματα πως θα καλυφθούν τα κενά.
«Χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης στους ανεμβολίαστους καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι αντίδραση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι υπάρχουν πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να πάνε οι μισοί και να εμβολιαστούν, αν και όπως είπε είναι δύσκολο.
Αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες , ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα και υπογράμμισε πως οι εντατικές είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους στέλνοντας μήνυμα πως αν το σύστημα δεν πιέζεται τότε υπάρχουν άλλες δυνατότητες. «Η Πολιτεία εξαντλεί τα όρια πειθούς» είπε ο πρωθυπουργός ενώ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού στην εκκλησία και είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.
«Εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου θα το συζητούσαμε, οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας» είπε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι «με πέρασε γενεές 14» έφερε αυτήν πρόταση για ψηφοθηρικούς και κομματικούς λόγους. Θύμισε πως με σύγκρουση με την εκκλησία έκλεισε η κυβέρνηση τους ναούς το Πάσχα ενώ πρόσθεσε πως στους ναούς δεν υπάρχει κάποιος να ελέγχει την είσοδο όπως στα καταστήματα. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν μικτοί χώροι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους όπως τα σούπερ – μάρκετ.
«Δεν θα κάνουμε πράσινη μετάβαση στις πλάτες των πολιτών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην COP 26 τόνισε πως αυτές οι διασκέψεις έχουν ως στόχο να αναλάβει κάθε χώρα δεσμευτικούς στόχους και πως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση, το εξοικονομώ και την ηλεκτροκίνηση εφαρμόζει ανάλογες δεσμεύσεις της.
Τόνισε, πως η πράσινη μετάβαση στη χώρα δεν πρόκειται να γίνει στις πλάτες των πολιτών και ειδικά των ευάλωτων. Σημείωσε πως υπάρχουν 5 δις για τη Δυτική Μακεδονία για την απολιγνιτοποίηση και μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, όπως και για μεγάλες αγροτικές παραγωγές και θα προκύψουν καλύτερες θέσεις εργασίας.
Είπε πως από τα λιγνιτορυχεία πολλοί εργαζόμενοι θα βρουν εργασία άμεσα στα έργα αποκατάστασης των εδαφών.
Ερωτηθείς για την απουσία Ερντογάν από τη Σύνοδο της Γλασκώβης είπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους αλλά πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της και τόνισε «κρίμα, καθώς τα ζητήματα του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να είναι πεδίο συνεννόησης και παρά το γεγονός ότι είναι θέματα χαμηλής πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντικά».
«Αν τα βρούμε με την Τουρκία θα τα βρούμε μόνοι μας, χωρίς τρίτους»
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πως «αν καταφέρουμε να τα βρούμε με την Τουρκία, δεν θα το οφείλουμε σε κανένα τρίτο αλλά στον ειλικρινή διάλογο σε ανώτατο επίπεδο – και γι’ αυτό δεν έχω κόψει την επαφή με τον κ. Ερντογάν – για να επιλύσουμε το μείζον θέμα θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα προβάλλει αποτρεπτική ισχύ και δεν είναι επιθετική χώρα ενώ σημείωσε πως με τις αγορές οπλικών συστημάτων και τις συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ η χώρα έχει αναβαθμίσει την ισχύ αυτή. Είπε πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία ορίζει ότι θα υπάρξει στρατιωτική συνδρομή εάν η Τουρκία επιτεθεί, κάτι που επεδίωκε η χώρα εδώ και 40 χρόνια. Εξήγησε πως θα μπορούσε η συμφωνία να αποτελεί πρόπλασμα στρατηγικής ευρωπαικής αυτονομίας όπου ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να συνεργάζονται εάν ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να παρέμβουν.
Ανέφερε πως η συμφωνία με τη Γαλλία δεν εμπόδισε να επεκταθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ με νέες αμερικανικές επενδύσεις. Διαμήνυσε πως η Ελλάδα κάνει ότι της αναλογεί, θύμισε τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αποδεικνύοντας τον σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο.
Σε ερώτηση για την καγκελάριο Μέρκελ είπε πως δεν συμφωνούσαν πάντα στα ελληνοτουρκικά και ότι την είχε πιέσει να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. « Αν ήθελε να παίξει ρόλο ουδέτερου μεσολαβητή , δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποια ευρωπαϊκή χώρα θα είναι ουδέτερη». Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και το ενδεχόμενο να μην τηρηθεί η συμφωνία ο πρωθυπουργός είπε πως «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Ο χρόνος που θα φέρει η κυβέρνηση προς κύρωση το μνημόνιο είναι δική της απόφαση είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως παρακολουθεί η κυβέρνηση και την εφαρμογή της.
«Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022»
Την 1/1/ 2022 θα αυξηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, ο κατώτατος μισθός είπε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση εντός του έτους, αφού ληφθούν υπόψιν οι δυνατότητες των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης είπε ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου για τους νέους αγρότες και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.
Είπε πως εάν δεν υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση και συμμετοχή των εταιρειών, με πρώτη τη ΔΕΗ, οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν 10 φορές, ενώ τόνισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης φθάνει τα 500 εκ. ευρώ.
«Στις τιμές της ενέργειας μπορούμε να παρέμβουμε για την αντιμετώπιση της ακριβείας και το κάνουμε», πρόσθεσε και ανέφερε ότι η οικονομία αναπτύσσεται και αυτό αφορά όλους τους πολίτες.
«Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της – Δεν είναι η κυβέρνηση αυταρχική»
«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη; Είμαστε με τον Πρύτανη ο οποίος μπορεί να προπηλακίζεται ή είμαστε με τον τραμπούκο, ο οποίος θα πάει και θα τον κλειδώσει μέσα στο γραφείο του; Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας. Μπορεί η Αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της; Προφανώς. Δείτε τις ανακοινώσεις του Υπουργού, θεωρώ ότι κινούνται όλες απολύτως στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Mega και απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα με την αστυνομία.
«Βεβαίως και υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, και με περισσότερη εκπαίδευση και με περισσότερη διαφάνεια και με πιο σύγχρονα μέσα. Αλλά το να θεωρούμε, σήμερα, στην Ελλάδα ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει πολύ απλά τη δουλειά της, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι μία άποψη, νομίζω απελπιστικά μειοψηφική.» είπε ο κ. Μητσοτάκης
Κράτησε και αποστάσεις από μια φράση που είχε πει ο πατέρας του ως πρωθυπουργός λέγοντας «είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτή εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς «το κράτος είστε εσείς». Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε. Όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες κάτι το οποίο θα έπρεπε, νομίζω, όλοι να το αντιλαμβάνονται: ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία, δεν το έχει κάποιος άλλος. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Ελληνικής Αστυνομίας και μακριά, νομίζω, από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Νομίζω ότι αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισό αιώνα τώρα».
«Δεν βγαίνουν τα κουκιά για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ με απλή αναλογική»
«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» είπε κοφτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι πιστεύει στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. «Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα. Και ότι αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ξεκαθάρισε πως «η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική. Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές». Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της απλής αναλογικής με πρώτο κόμμα τη ΝΔ τόνισε ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά και πως ένα τέτοιο σχήμα δεν θα ενθουσίαζε το εκλογικό σώμα.
“Δεν βγαίνουν τα κουκιά”
Είπε χαρακτηριστικά: «Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά.
Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση. Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας