Κόσμος

Περού: Η νέα κυβέρνηση εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κογκρέσου

Περού: Έπειτα από τις αρκετές αλλαγές, η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται πολύ πιο μετριοπαθής από την αρχική, στη σύνθεση της οποίας οι αγορές αντέδρασαν ρίχνοντας σε ιστορικό χαμηλό το περουβιανό νόμισμα.

Το Κογκρέσο του Περού έδωσε το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πέδρο Καστίγιο, έπειτα από πολλές αλλαγές στο σχήμα, αβεβαιότητα και αναταραχή γύρω από την εθνικοποίηση τομέων της οικονομίας.

Η κυβέρνηση έχει πλέον νέα πρωθυπουργό, τη Μίρτα Βάσκες, κεντροαριστερή πολιτικό και πρώην πρόεδρο του Κογκρέσου, η οποία δεν ανήκει στο κόμμα με το οποίο εξελέγη ο κ. Καστίγιο, το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»).

Έλαβε 68 ψήφους έναντι 56 που καταψήφισαν το σχήμα. Ένα μέλος του Κογκρέσου απείχε. Έπειτα από τις αρκετές αλλαγές που έγιναν, η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται πολύ πιο μετριοπαθής από την αρχική, στη σύνθεση της οποίας οι αγορές αντέδρασαν ρίχνοντας σε ιστορικό χαμηλό το περουβιανό νόμισμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Πέδρο Καστίγιο αποστασιοποιείται από το Περού Λίμπρε αποξενώνει μεγάλο μέρος της βάσης του και των συμμάχων του.

Είναι μάλλον ενδεικτικό το γεγονός ότι αρκετοί από τους κοινοβουλευτικούς του Περού Λίμπρε δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Πέδρο Καστίγιο, ανάμεσά τους ο πρώτος πρωθυπουργός του, ο Γκίδο Βεγίδο.

Νέος υπουργός Εσωτερικών στο Περού

Νωρίτερα χθες, ο κ. Καστίγιο όρκισε νέο υπουργό Εσωτερικών τον πρώην εισαγγελέα Αβελίνο Γιγιέν, πολύ γνωστό στη χώρα καθώς ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην πολύκροτη δίκη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000). Είναι ο τρίτος που αναλαμβάνει το αξίωμα τις εκατό ημέρες της θητείας του νέου προέδρου.

Ο κ. Γιγιέν, 67 ετών, διαδέχθηκε τον Λουίς Μπαρανσουέλα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, προτού συμπληρωθεί ένας μήνας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τον σάλο που προκάλεσε το γεγονός πως οργάνωσε γιορτή στο σπίτι του εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο κ. Μπαρανσουέλα δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας πως δεν επρόκειτο για γιορτή αλλά για συνάντηση εργασίας, κάτι που η πρωθυπουργός Βάσκες απέρριψε.

Το Περού, η χώρα που κατατάσσεται 2η παγκοσμίως ως προς την παραγωγή χαλκού – μετά τη Χιλή –, είναι αντιμέτωπη με κοινωνική αναταραχή και κινητοποιήσεις, οι οποίες στρέφονται ειδικά εναντίον του τομέα των μεταλλείων. Την Κυριακή, ανεστάλη η παραγωγή στην Ανταμίνα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού της χώρας. Το μεταλλείο Ανταμίνα εκμεταλλεύεται κοινοπραξία των Glencore και BHP Billiton.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο