COP26: Ο πλανήτης διαδηλώνει σήμερα για το κλίμα
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης για το κλίμα και για τις στρατηγικές που πρότεινε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, το ίδιο και σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα που θα διοργανωθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή.
Στην πρώτη νόμιμη διαδήλωση που έγινε στο Σίδνεϊ έπειτα από λοκντάουν μηνών για την αντιμετώπιση της Covid-19, περίπου 1.000 άνθρωποι έκαναν πορεία υπέρ της παγκόσμιας ημέρας δράσης για κλιματική δικαιοσύνη, ένα παγκόσμιο κίνημα που δραστηριοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης COP26.
«Είμαστε όλοι στους δρόμους για να δείξουμε ότι θέλουμε περισσότερα από την κυβέρνησή μας», δήλωσε η Τζόρτζια, μία διαδηλώτρια.
Διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες με τις επιγραφές, «Χρειαζόμαστε ανθρώπινη αλλαγή, όχι κλιματική αλλαγή» και «Κόκκινος Συναγερμός για την Ανθρωπότητα», όπως φαίνεται σε εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης.
Έπειτα από μία εβδομάδα συνεδριάσεων στη Γλασκώβη, διατυπώθηκαν υποσχέσεις για την εξάλειψη του άνθρακα, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τη μείωση της καταστροφής των δασών.
Η Αυστραλία ωστόσο απέρριψε τη παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο ενώ ακτιβιστές και ομάδες πίεσης δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τις δεσμεύσεις των άλλων παγκόσμιων ηγετών.
«Οι συμφωνίες COP26 αυτή τη στιγμή δεν βγάζουν τον καλύτερο εαυτό της Αυστραλιας», πρόσθεσε η Τζόρτζια, η διαδηλώτρια από το Σίδνεϊ, που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.
Η διαδήλωση στη Μελβούρνη ήταν μικρότερη από αυτή του Σίδνεϊ, με μόλις λίγες εκατοντάδες ανθρώπους να φθάνουν για τη συγκέντρωση, κατά την οποία ένα γιγάντιο κοάλα εξέπεμπε σύννεφα καπνού και διαδηλωτές πάνω σε ποδήλατα ήταν ντυμένοι σκελετοί.
Μικρότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούται και αλλού στην Αυστραλία.
Μετά την έκκληση για δράση, που διατύπωσαν χιλιάδες νέοι στη Γλασκώβη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται και πάλι σήμερα στην πόλη που φιλοξενεί τη διάσκεψη για το κλίμα και σε όλο τον κόσμο.
Από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, περνώντας από το Λονδίνο, το Ναϊρόμπι ή το Μεξικό, περισσότερες από 200 εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα, σύμφωνα με τον συνασπισμό οργανώσεων που ηγείται της κινητοποίησης.
Οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν «κλιματική δικαιοσύνη» και άμεση λήψη μέτρων υπέρ των κοινοτήτων που πλήττονται ήδη από την απορρύθμιση του κλίματος, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες του Νότου.
Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, διαδηλωτές μεταμφιεσμένοι σε σωρούς κάρβουνου ή σε Σκοτ Μόρισον, τον αυστραλό πρωθυπουργό και μεγάλο υπερασπιστή της μεταλλευτικής βιομηχανίας, κατήγγειλαν την COP26 χαρακτηρίζοντάς την «κωμωδία» και τον πρωθυπουργό τους «απόλυτη ντροπή».
«Αρκετά με το μπλα μπλα, αληθινή κλιματική δράση τώρα», διακήρυσσε ένα πανό.
Η Γλασκώβη και ο κόσμος διαδηλώνουν σήμερα για το κλίμα
Στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, η αστυνομία είπε ότι περιμένει έως 50.000 ανθρώπους να διαδηλώσουν όχι μακριά από το συνεδριακό κέντρο, που τελεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και όπου διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα η μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ασκήσουμε πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες που συνεδριάζουν στην COP26 και να τους δείξουμε ότι τους ζητούμε να δώσουν λογαριασμό», εξηγεί σε μια ανακοίνωση των οργανωτών η Αϊόνα, μια 23χρονη φοιτήτρια των καλών τεχνών που ζει την πρώτη της μεγάλη διαδήλωση.
Αυτή η παγκόσμια ημέρα δράσης είναι, σύμφωνα με την ίδια, «μια τέλεια ευκαιρία για να ενωθούν οι λαοί σε όλο τον κόσμο και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον πλανήτη μας και γι’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης».
Μια διαδήλωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων, που έχουν έρθει για να υπογραμμίσουν την κατεπείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, οργανώθηκε χθες, Παρασκευή, στη Γλασκώβη, στο τέλος της πρώτης από τις δύο εβδομάδες της COP26.
Οι διαδηλωτές καλούν τους μεγάλους αυτού του κόσμου να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανόδου των θερμοκρασιών που οφείλεται στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμτνεο του θερμοκηπίου και δημιουργούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
«Δεν είναι μυστικό ότι η COP26 είναι μια αποτυχία», κατήγγειλε με την ευκαιρία αυτή η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, από τους ηγέτες του κινήματος των νέων για το κλίμα.
Χαρακτήρισε την COP26 «γιορτή (…) του μπλα μπλα» και «φεστιβάλ πράσινου ξεπλύματος» μετά τις μερικές φορές αόριστες δεσμεύσεις ομάδων χωρών να δώσουν μάχη κατά της κατστροφής των δασών, να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα ή να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
– Στοπ στα «ωραία λόγια» –
Συγκεκριμένα μέτρα μάλλον παρά λόγια είναι αυτό που θα ζητήσουν και πάλι σήμερα οι διαδηλωτές.
«Είναι προφανές ότι τα ωραία λόγια δεν αρκούν και ότι η επόμενη εβοδμάδα συζητήσεων πρέπει να χαρακτηρισθεί από συγκεκριμένα σχέδια», επιμένει η Μικαέλα Λοτς, μια βρετανή ακτιβίστρια που αμφισβητεί τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα διακυβεύματα της COP26 είναι πολλά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας πανδημίας που έχει καταστήσει πιο ευπαθείς τις φτωχές χώρες, οι οποίες ήταν ήδη ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.
Περίπου 200 αντιπροσωπείες εξετάζουν κυρίως τους τρόπους για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Κάθε επιπλέον δέκατο ανόδου της θερμοκρασίας μετράει και επιφέρει συνέπειες, καύσωνες, πυρκαγιές η πλημμύρες.
Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που πρόκειται να επικαιροποιηθούν με τις τελευταίες υποσχέσεις, ο κόσμος οδεύει αυτή τη στιγμή προς μια «καταστροφική» άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου.
Και σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, οι παγκόσμιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που κυρίως προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξήθηκαν και πάλι το 2021 σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία της Covid-19.
Αυτές τις τελευταίες ημέρες, νέες δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν από την Ινδία, τη Βραζιλία ή και την Αργεντινή, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει αυτές τις προβλέψεις.
Οι διαπραγματεύσεις της COP26, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, θα συνεχιστούν σήμερα ενώ αύριο, Κυριακή, θα είναι ημέρα ανάπαυλας.
Κλιματική αλλαγή: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα σήμερα
Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή, ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα του καιρούς μας θα γίνουν και στην Ελλάδα το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης ενάντια στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα».
Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στις διαδηλώσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος καλούν συλλογικότητες, κινήσεις, φορείς και εργατικά σωματεία.
«Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα»
Στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές από την «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή», ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν: «Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη.
Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. Αλλά και ενάντια και στη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και που νιώθοντας ότι τελειώνουν οι μέρες της τρέχει να διευκολύνει τα αρπαχτικά της αγοράς να λεηλατήσουν την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, τα δάση και τη φύση συνολικά».
Για τις συνομιλίες στη Γλασκώβη
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC) που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες που απειλούν την ύπαρξη μας. Το κλίμα σήμερα είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει ποτέ τα τελευταία 5.000 χρόνια.
Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, με τα 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία ακόμα άμεση θανατερή συνέπεια.
Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά».
Επίσης, προσθέτουν ότι: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας σ’ αυτούς που κυβερνάνε. Ούτε για τη διαχείριση της πανδημίας, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους.
Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των ακτιβιστών/τριών που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. Των εργαζόμενων και της νεολαίας που ξεσηκώνονται ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν τη δύναμη να την τσακίσουν».
Για την κατάσταση στην Ελλάδα
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές του κλίματος! Είναι υπεύθυνη για το 1,3 εκατομμύριο στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και την επέλαση των κερδοσκόπων που ετοιμάζονται να “επενδύσουν” πάνω στα αποκαΐδια, ενώ τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν προκλητικά και ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες.
Πουλάει “πράσινη ανάπτυξη” την ώρα που συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζει τις βουνοκορφές και τα νησιά με ανεμογεννήτριες. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και επιμένει στην καύση σκουπιδιών και την επέκταση των ΧΥΤΑ. Μπαζώνει ρέματα και θάλασσες και λεηλατεί πάρκα και ελεύθερους χώρους. Πρέπει να τη σταματήσουμε! Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα που διεκδικεί “να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα”!», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ποιοι συμμετέχουν
Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν πάρει μια σειρά από σωματεία εργαζομένων, ανάμεσά τους o Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, o Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», o Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου, το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Χανίων, o Σύλλογος Δασκάλων Χανίων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου, το Σωματείο του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών.
Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και αριστερές αντικαπιταλιστικές περιφερειακές κινήσεις και κινήσεις σε δήμους.
Στις συγκεντρώσεις καλούν τα ακόλουθα περιβαλλοντικά κινήματα, οργανώσεις και σύλλογοι:
- Δίκτυο Ενημέρωσης Πολιτών ενάντια στις Εξορύξεις/STOP Πρέβεζα
- Δυτικό Μέτωπο
- Δίκτυο EcoCorfu ΟικοΚέρκυρα
- Ενεργοί Πολίτες Α Κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή
- Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
- Επιτροπή Διάσωσης Παράκτιου Υγρότοπου Λεγραινών
- Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων
- Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
- Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
- Μας σκάβουν τον λάκκο
- Μικρογεωγραφίες
- Νομαδική Αρχιτεκτονική
- Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
- Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
- Οικολογικό Δίκτυο
- Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
- Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
- Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
- Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) Αττικής
- Ποδονίφτης Ρε(ύ)μα Κριτικής των Καιρών και Δράσης
- Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ)
- Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή
- Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης- Μελισσίων
- Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
- Ρεματτική, Φορείς κ Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων
- Support Earth
- Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας
- Φίλοι της Φύσης
- ΦΥΣΗτΗΡες
- ο Σύλλογος Φοιτητών Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ
- και ο Σύλλογος Φοιτητών ΗΜΜΥ Βόλου
Οι συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα
- Αθήνα Σύνταγμα, 14.00
- Θεσσαλονίκη Καμάρα, 12.00
- Χανιά πλατεία Αγοράς, 12.00
- Ηράκλειο Κρήτης πλατεία Ελευθερίας, 12.00
- Βόλος πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.00
- Πάτρα πλατεία Γεωργίου, 12.00
- Κέρκυρα πλατεία Ανουντσιάτας, 14.00
- Ξάνθη κεντρική πλατεία, 12.00
- Γιάννενα Περιφέρεια, 12.00
Επίσης, συλλαλητήριο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει το ΚΚΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας