Ύψος: Γιατί οι άνθρωποι είναι ψηλότεροι από ποτέ
Ένα γνωστό ιστορικό αστείο που αφορά το Ναπολέοντα Βοναπάρτη σχετίζεται με το ύψος του. Πολλοί όταν ακούνε το ύψος του γνωστού στρατηλάτη αναφωνούν πως ήταν «κοντός» (είχε ύψος 1.68 μέτρα), με την «αντίπερα όχθη» να ανταπαντά πως το εν λόγω ύψος ήταν φυσιολογικό για την εποχή του. Τι έκανε όμως του ανθρώπους να είναι ψηλότεροι σήμερα;
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature πίσω από την αλλαγή βρίσκεται ένας αισθητικός υποδοχέας του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες το ονόμασαν MC3R και εξήγησαν πως πρόκειται για κρίσιμο σύνδεσμο, μεταξύ της τροφής και της σεξουαλικής αλλά και σωματικής ανάπτυξης. O Καθηγητής Sir Stephen O’Rahilly εξήγησε με πάρα πολύ απλά λόγια, στο BBC τι ανακάλυψε με τους συνεργάτες του.
Ύψος: Τι είναι ο MC3R
«Ο MC3R λέει στο σώμα ‘πόσο υπέροχα νιώθουμε που είμαστε εδώ’ ότι ‘έχουμε αρκετή τροφή’ οπότε ‘μεγάλωσε γρήγορα και μπες γρήγορα στην εφηβεία, για να κάνεις πολλά παιδιά».
Έσπευσε να προσθέσει ότι το πιο εντυπωσιακό είναι πως οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν και πλήρες διάγραμμα «καλωδίωσης» του εγκεφάλου, για το πώς συμβαίνει αυτό που βρήκαν πως γίνεται. Τα μονοπάτια του μυαλού μας είναι στίχος, εν τούτοις για τους επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία είναι το κλειδί για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την ηλικία που «μπαίνουμε» στην εφηβεία.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, όταν ο αισθητικός υποδοχέας του εγκεφάλου δεν λειτουργεί κανονικά στα παιδιά (λόγω γονιδιακών μεταλλάξεων που διαταράσσουν τη λειτουργία), προέκυψε η τάση να είναι πιο κοντά σε ύψος, πιο αδύνατα και να μπαίνουν αργότερα -από τους άλλα- στην εφηβεία.
Όπως αναφέρει το news247 η μελέτη, έγινε σε μισό εκατομμύριο εθελοντές που εγγράφηκαν στη UK Biobank, τεράστια βάση γενετικών δεδομένων και υγειονομικών πληροφοριών.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα πανηγυρίστηκαν έξαλλα από την ιατρική κοινότητα, καθώς επιτρέπουν την έρευνα επί θεραπειών που θα βοηθήσουν σε σοβαρές καθυστερήσεις ανάπτυξης και εφηβείας, αλλά και στο να «χτίσουν» μύες άνθρωποι που είναι αδύναμοι με χρόνιες ασθένειες. «Μελλοντική έρευνα μπορεί να μελετήσει αν φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακατεύθυνση των θερμίδων στους μύες και άλλους αδύνατους ιστούς, με την προοπτική βελτίωσης της λειτουργίας του σώματος στους συγκεκριμένους ασθενείς» πρόσθεσε ο Καθηγητής O’Rahilly.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ψηλότεροι άνθρωποι ζουν γενικά, περισσότερο, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα και κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Προφανώς βέβαια, η ανθρωπότητα δεν γίνεται να συνεχίσει να ψηλώνει έως το τέλος του κόσμου. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιμένουν πως για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα όριο. Αυτό ισχύει και για το «ταβάνι» που μπορεί να φτάσει το ύψος της ανθρωπότητας, είναι το «ταβάνι» των γενετικών δυνατοτήτων. Κάποιοι κατέθεσαν πως οι Λετονοί είναι αυτοί που φαίνεται να πλησιάζουν πιο γρήγορα στο φυσικό όριο. Στη χώρα αυτή ο μέσος όρος ύψους των ανδρών είναι το 1.80 και των γυναικών το 1.70.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας