Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση κερδίζει το “στοίχημα” της πράσινης ανάπτυξης – Μετά την Αστυπάλαια και η Χάλκη
Μετά το project της Αστυπάλαιας και η Χάλκη μετατρέπεται σε “πράσινο νησί”, δείχνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει το “στοίχημα” της ενεργειακής μετάβασης και των φιλικών προς το περιβάλλον προσεγγίσεων και ενεργειών.
“Πράσινο κύμα” καινοτομίας από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα “πράσινο κύμα” καινοτομίας και αειφορίας το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών όσο και στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Έτσι μια σειρά ελληνικών νησιών όπως η Σύμη, το Καστελόριζο, η Γαύδος κ.α θα μετατραπούν σε “eco friendly” περιοχές. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού αυτού περιλαμβάνονται και πληθυσμιακά στοιχεία όπως το να μην υπερβαίνουν τους 3.000 με 5.000 κατοίκους αλλά και να μην είναι διασυνδεμένα στο ηπειρωτικό σύστημα.
Και η Χάλκη “πράσινη” μετά την Αστυπάλαια
«Η εθνική πρωτοβουλία των Gr – eco islands ξεκινά από εδώ, από τη Χάλκη, μετά την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας, για να απλωθεί σε πολλά περισσότερα ακόμα νησιά -σε πρώτη φάση- και σε όλα τελικά τα ελληνικά νησιά σε βάθος χρόνου, προβάλλοντας ουσιαστικά ένα μοντέλο του αύριο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Χάλκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Η Χάλκη πρέπει να είναι μόνο η αρχή
«Η Χάλκη, όμως, πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Διότι ο μετασχηματισμός των ελληνικών νησιών με βιώσιμες πρακτικές, είναι ένα ταξίδι στο οποίο το ελληνικό δημόσιο όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του τα επόμενα χρόνια», ανέφερε παράλληλα ο Πρωθυπουργός για τη μετατροπή του νησιού σε πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακών καινοτομιών και βιώσιμης κινητικότητας.
Τι προβλέπει το έργο στη Χάλκη
Το έργο σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Το κομμάτι των ενεργειακών εγκαταστάσεων (φωτοβολταϊκά, αποθήκευση) θα αναλάβει η Akuo Energy. Τον τομέα των υποδομών ηλεκτροκίνησης (φορτιστές κ.λπ.) αλλά και smart ηλεκτροφωτισμού θα αναπτύξει η Vinci Energie. Η Citroen θα έχει ρόλο, μεταξύ άλλων, στην αντικατάσταση των αυτοκινήτων με ηλεκτροκίνητα.
Επιπλέον το project προβλέπει την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού στο νησί, ενώ για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για πράσινη μετάβαση
Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ δρομολογούνται έως το τέλος του έτους. Για το 2022 οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Έως το 2026 θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 11 δισ. ευρώ, με τις επενδύσεις έως το 2030 να ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ενεργειακή επάρκεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας