Η δουλειά της στην έρευνα για τον καρκίνο μεταξύ γυναικών και παιδιών ενέπνευσε γυναίκες επιστήμονες στην Ινδία να εργαστούν στην έρευνα για τον καρκίνο. H Kamal Ranadive (Καμάλ Ραναντίβε) είναι το πρόσωπο που τιμά σήμερα η Google με Doodle, με αφορμή τα 104 χρόνια από τη γέννηση της Ινδής κυτταρικής βιολόγου.
Η Kamal Ranadive είναι περισσότερο γνωστή για την πρωτοποριακή έρευνα για τον καρκίνο και την αφοσίωσή της στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης.
Kamal Ranadive: Δείτε το doodle
Kamal Ranadive: Λίγα λόγια για αυτή
Η Kamal Samarath πιο γνωστή ως Kamal Ranadive, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917 στην Πούνε της Ινδίας. Η ενθάρρυνση του πατέρα της να ακολουθήσει μια ιατρική εκπαίδευση ενέπνευσε την Ranadive να διακριθεί ακαδημαϊκά και ειδικότερα στη βιολογία.
Το 1949 έκανε διδακτορικό στην κυτταρολογία και τη μελέτη των κυττάρων, ενώ εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC). Μετά από υποτροφία στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, επέστρεψε στη Βομβάη και στο ICRC, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών στη χώρα.
Ως διευθύντρια του ICRC και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου μέσα από έρευνα στα ζώα, η δρ. Ranadive ήταν από τους πρώτους ερευνητές στην Ινδία, που ανέδειξαν τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου του μαστού και κληρονομικότητας και εντόπισαν τους δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και ορισμένων ιών.
Μελέτησε το Mycobacterium leprae, το βακτήριο που προκαλεί λέπρα και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου. Το 1973, η δρ. Ranadive και 11 συνάδελφοι της ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Επιστημόνων Γυναικών (IWSA) για να υποστηρίξουν τις γυναίκες σε επιστημονικούς τομείς. Μετά τη συνταξιοδότησή της το 1989, εργάστηκε σε αγροτικές κοινότητες στη Μαχαράστρα, εκπαιδεύοντας τις γυναίκες ως εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας συγχρόνως εκπαίδευση στην υγεία και στη διατροφή. Η δρ. Kamal Ranadive πέθανε το 2001 σε ηλικία 83 ετών.
Η IWSA έχει τώρα 11 επιστήμονες στην Ινδία και παρέχει υποτροφίες ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να ασχοληθούν με επιστημονικούς τομείς. Η αφοσίωση της δρ. Ranadive στη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση στον τομέα της υγείας εξακολουθεί να επηρεάζει θετικά τους σπουδαστές της που εργάζονται ως επιστήμονες σήμερα.