Κορωνοϊός Ελλάδα: Εφιαλτικές προβλέψεις για κρούσματα
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει την Ελλάδα, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν διαρκώς. Την ίδια ώρα, την Δευτέρα καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 7.335 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφηκαν 1.455 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.298 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, το ΕΣΥ πιέζεται σχεδόν όσο και τον περσινό χειμώνα. Έτσι, ανοίγει για άλλη μια φορά η συζήτηση για το αν θα χρειαστεί lockdown, έστω κι αν η κυβέρνηση, και μάλιστα δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το αποκλείει.
Το σχέδιο για την επίταξη των γιατρών
Με αυτά τα δεδομένα, η επίταξη ιδιωτών γιατρών δεν έχει φύγει από το τραπέζι και η κυβέρνηση σχεδιάζει plan B. Σύμφωνα με το STAR, θα γίνει μια τελευταία πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν τα κρατικά νοσοκομεία και αν αρνηθούν, θα έρθει η επίταξη.
Οι περιοχές που βρίσκονται υπό τεράστια πίεση είναι στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα:
- Κεντρική Μακεδονία
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- Θεσσαλία
Μάλιστα, στην επίταξη θα συμπεριληφθούν συγκεκριμένες ειδικότητες, αφού δεν ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ. Πρόκειται για λιγότερους από 100 ιατρούς, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρονται και γιατροί του ΕΣΥ από περιοχές με χαμηλότερη πίεση. Την ίδια στιγμή, έξτρα κλίνες COVID στα νοσοκομεία είναι επί τάπητος και, εάν απαιτηθεί, στη «μάχη» θα μπουν και άλλες κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία. Εκεί θα μεταφέρονται ασθενείς non COVID ενώ ήδη σε περιοχές με επιδημιολογική πίεση αλλάζει η αναλογία COVID και non COVID από το 50 – 50 που είναι σήμερα σε αναλογία 60 – 40.
«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, διευκρίνισε ωστόσο πως υπάρχουν αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες COVID είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non COVID. Αμέσως -πρόσθεσε- βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται. Όσον αφορά στη νότια Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν πιέζεται και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.
Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς
Οι ειδικοί συνεχίζουν να κάνουν εκκλήσεις για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Άλλωστε, το ποσοστό του 63% περίπου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή δεν είναι ικανό για να πούμε ότι η χώρα διαθέτει τείχος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.
Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διαφορά είναι χαοτική και αποκαλυπτική για το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια για να μη νοσήσει κανείς σοβαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι άτρωτος. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι κάτι που χρειάζεται να το ακολουθούμε όλοι.
Να σημειώσουμε ότι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, την Κυριακή, είχε τονίσει ότι: «Με βάση τους διασωληνωμένους τους σημερινούς (σ.σ. την Κυριακή), από 100 χιλιάδες εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους».
Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έφερε και τη μεγάλη αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην Αττική σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν χθες Κυριακή, 743 ασθενείς με κοροναϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου. Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 392 ασθενείς έναντι 286 την 1η Νοεμβρίου. Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 66 ασθενείς έναντι 52 την 1η Νοεμβρίου.
Τετραπλασιάστηκε το ποσοστό θετικότητας
Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν μόλις 114.388 έλεγχοι για Covid-19, (PCR: 7.047, RAPID:107.341). Στην ουσία, μόνο ο αριθμός των μοριακών ελέγχων ισούται σχεδόν με τα ημερήσια κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς ανέρχεται στο 6.4%.
Συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, τα τεστ που είχαν διενεργηθεί ήταν 288.562 και η θετικότητα ανερχόταν στο 1.49%. Άρα, σε σχέση με χθες το ποσοστό θετικότητας τετραπλασιάστηκε.
Σαρηγιάννης: «Μέχρι το τέλος του μήνα οι νεκροί θα αγγίξουν τους 100 την ημέρα»
Την εκτίμηση ότι στις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 10.000 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί, πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα», τόνισε ο καθηγητής.
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, εκτίνησε πως «είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Είναι μια συνέχεια της αυξητικής πορείας, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ουσιαστικά, η επίδρασή τους θα φανεί μετά τις 15 του μηνός», εξήγησε.
«Γι’ αυτή την εβδομάδα περιμένουμε ισοσταθμικά μία συνεχή αύξηση, που μπορεί να μας οδηγήσει σε 7.000 και παραπάνω κρούσματα» εκτίμησε, ενώ προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 10.000 την ημέρα στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι «είναι σε αυξητική πορεία και, μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουμε φτάσει κοντά στους 100 θανάτους την ημέρα». «Το ρολόι έχει χτυπήσει μεσάνυχτα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής για το θέμα της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι λίγος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας