Κρούσματα σήμερα 09/11: Πάνω από 8.000 νέες λοιμώξεις
Τα κρούσματα για σήμερα Τρίτη 09/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα από τα συνολικά 7.335 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.455 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.298 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την έκρηξη στις νέες λοιμώξεις που παρατηρήθηκε την Δευτέρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους.
Βασιλακόπουλος: Τρίτη δόση εμβολίου στους 4 μήνες
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου. Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η τρίτη δόση εμβολίου, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε», είπε ο καθηγητής.
Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δεν σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.
Πάνω από 8.000 κρούσματα σήμερα
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ειδικότερα για την εικόνα της πανδημίας στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην περιοχή της πρωτεύουσας την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.
Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, είπε πως η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%. Οπότε, είπε, το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο. Προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί, λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.
Να σημειωθεί ότι χθες κατεγράφη νέο αρνητικό ρεκόρ, με 7.335 κρούσματα, και ήταν Δευτέρα, μέρα κατά την οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό ο αριθμός των μολύνσεων που ανακοινώνονταν ήταν πάντα μικρότερος λόγω του μικρότερου αριθμού των τεστ. Την Τρίτη, πάντα τα κρούσματα είναι πιο αυξημένα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των τεστ που γίνονται, μετά και το Σαββατοκύριακο.
Ταυτόχρονα, χθες είχαμε 65 νεκρούς και 477 ασθενείς στις ΜΕΘ, από τους οποίους το 84,28% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η πίεση στα νοσοκομεία είναι εμφανής, καθώς η αύξηση στις νοσηλείες είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα. Συνολικά, εκτιμάται ότι νοσηλεύονται πάνω από 3.500 άτομα σε όλη τη χώρα. Χθες μόνον είχαμε 440 νέες εισαγωγές.
Καπραβέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλιώς θα φτάσουμε να έχουμε ασθενείς στο πάρκινγκ
Τη δραματική χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος λέγοντας ότι «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι ‘κλειστον’ λόγω πληρότητας».
«105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας μολυσμένων και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος περιέγραψε οικογενειακές τραγωδίες, με μια γυναίκα 58 ετών να νοσηλεύεται διασωληνωμένη και τον άνδρα της 60 ετών να χάνει τη ζωή του προχθές. Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγει ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι.
Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν. Εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως στη Ρουμανία.Προειδοποίησε ότι αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στο σημείο να έχουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως η Ρουμανία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο “βαθύ κόκκινο” 17 περιοχές
Ο υγειονομικός χάρτης είναι αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει στη χώρα αναφορικά με την πανδημία. Μάλιστα, επιστρέφει και το «βαθύ κόκκινο» σε πολλές περιοχές.
Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».
Πού υπάρχει έξαρση της πανδημίας
Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» μπήκαν Δυτική Αττική, Φθιώτιδα, Κοζάνη και Ροδόπη, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Στο «βαθύ κόκκινο» είναι: το Άγιο Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Καβάλα.
Στο «κόκκινο» επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, βρίσκονται: τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική.
Αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχει καμία «πράσινη» περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο 3ο επίπεδο «πορτοκαλί» επιδημιολογικού κινδύνου, βρίσκονται 16 περιοχές, οι εξής: Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κορινθία, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Φλώρινα, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Εύβοια και η Ηλεία.
Στο «κίτρινο» δεύτερο επίπεδο των περιοχών που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, περιλαμβάνονται μόλις 7 περιοχές: Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, το Λασίθι, τα Χανιά και η Άρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 55% και οι περισσότερες μεταξύ 60% και 70%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας