Κόσμος

Άγκυρα προκλήσεις: Δεσμεύει το μισό Αιγαίο έως τις 13 Δεκεμβρίου

Άγκυρα προκλήσεις: Ο Ερντογάν από ότι φαίνεται δεν σταματά να προκαλεί, καθώς εκδόθηκε διαταγή που δεσμεύει το μισό Αιγαίο για άσκηση.

Παρά το ότι είναι αντιμέτωπος με την ολοένα αυξανόμενη κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσηςο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να είναι προκλητικός. Η Άγκυρα λοιπόν δείχνει ότι δεν λογαριάζει τίποτα και δεσμεύει το μισό Αιγαίο, με νέα παράνομη NOTAM, για ασκήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το MEGA με την εν λόγω NOTAM η Άγκυρα δεσμεύει δύο τεράστιες περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές που δεσμεύει η Τουρκία

Μάλιστα, επιχειρεί να κρατήσει τις ελληνικές δυνάμεις μακριά από τον άξονα ανάμεσα στις δύο περιοχές, ζητώντας να κρατήσουν απόσταση τριών ναυτικών μιλίων. Παράλληλα, αντιδρώντας στις ελληνικές ασκήσεις ζητά για ακόμα μια φορά αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, αλλάζοντας το όνομα της Καρπάθου την οποία αποκαλεί «Σκαρπάντο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την πυρηνική ενέργεια στη χώρα μας»

«Μετά το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Άκουγιου, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις προετοιμασίες για τον 2ο ή και τον 3ο πυρηνικό μας σταθμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Έτσι, θα συμπεριλάβουμε την Τουρκία μεταξύ του περιορισμένου αριθμού χωρών στον κόσμο που μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο επέκρινε όσους ασκούν κριτική στην Τουρκία για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. «Ενώ 443 πυρηνικοί σταθμοί σε 32 χώρες του κόσμου εξακολουθούν να λειτουργούν, είναι λάθος, αν όχι προδοσία, να πουν ότι ‘η Τουρκία δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια’».

Το μέτωπο ενάντια του Ερντογάν

Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι έχει υπερβεί τα όρια, με αποτέλεσμα να εξωθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του στη συγκρότηση μετώπου για να τον εκτοπίσουν από την εξουσία στις προεδρικές εκλογές του 2023. Προς το παρόν, φαίνεται ότι έχει κλείσει η συμπόρευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) με το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ (απόσχιση από το κόμμα του Μπαχτσελί).

Στις σχετικές συζητήσεις συμμετέχουν και πρώην ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος AKP, όπως ο Αλί Μπαμπατζάν (αρχιτέκτονας της οικονομικής ανόρθωσης στην Τουρκία) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου (πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός). Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να συμπράξει και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας), αλλά δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί. Κάποιοι, πάντως, έχουν προτείνει τον Γκιουλ να είναι στις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, απέναντι στον Ερντογάν.

Ο Γκιουλ είναι μία μετριοπαθής προσωπικότητα με απήχηση στο νεοοθωμανικό ρεύμα και με δυνατότητα να αποσπάσει ψήφους από το κυβερνών ΑΚΡ. Επίσης, θεωρείται δεδομένο πως εάν εκλεγεί θα επαναπροσανατολίσει την Τουρκία προς τη Δύση, διατηρώντας, όμως, και την σχετική ανεξαρτησία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και σε ό,τι μας αφορά τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο