Κόσμος

Μεξικό: Πρώτη σύλληψη για κατασκοπεία χάρη στο λογισμικό Pegasus

Μεξικό: Το λογισμικό Pegasus, επέτρεψε να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

Η δικαιοσύνη στο Μεξικό ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι κατασκόπευε δημοσιογράφο χάρη στο λογισμικό Pegasus, που παράγεται από ισραηλινή εταιρεία και βρίσκεται στην καρδιά διεθνών αποκαλύψεων για κατασκοπεία.

Ο άνδρας συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου στην Κερετάρο (κεντρικό Μεξικό) για παράνομες υποκλοπές και μετήχθη σε φυλακή.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη σύλληψη που αποφασίστηκε κατόπιν καταγγελίας που είχε γίνει το 2017 από δημοσιογράφους και ακτιβιστές και της έρευνας που άρχισε να διενεργείται μόλις τον Ιούλιο, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου.

Μεξικό: Σκάνδαλο Pegasus: Βγήκαν αληθινές οι κατηγορίες

Όσα καταγγέλλονταν ήδη από το 2018 από τον γερμανικό ιστότοπο netzpolitik.org, το καναδικό citizen lab ή τη Διεθνή Αμνηστία αποδείχθηκαν το 2021 από τις έρευνες διεθνούς δημοσιογραφικής κοινοπραξίας.

Κυβερνήσεις σε Μεξικό, Ινδία, Μαρόκο και Ουγγαρία χρησιμοποιούσαν το λογισμικό για να παρακολουθούν όσα γράφουν ή λένε στο κινητό συγκεκριμένοι χρήστες. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως η εφαρμογή WhatsApp, θεωρούνταν απολύτως ασφαλείς. Η υπόθεση Pegasus δείχνει ωστόσο ότι ούτε η εφαρμογή WhatsApp, ούτε η Telegram είναι ασφαλής. Συμπεραίνουμε επομένως ότι οι πλατφόρμες επικοινωνίας κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι. Στον κόσμο της κυβερνοκατασκοπείας ισχύει το εξής: Οι επιτιθέμενοι αρκεί να βρουν ένα παραπόρτι, οι ειδικοί ασφαλείας όμως οφείλουν να εντοπίσουν όλα τα κενά ασφαλείας.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group βρέθηκε εκτεθειμένη τον Ιούλιο, έπειτα από τη δημοσίευση ευρείας κλίμακας έρευνας από διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων, που αποκάλυψε ότι το λογισμικό της, το Pegasus, επέτρεψε να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες. Ανάμεσα στους στόχους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και συγγενείς του σημερινού μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επί των ημερών του προκατόχου του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο αξίωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο