Κρούσματα σήμερα 12/11: Στο ζενίθ η πίεση στο σύστημα υγείας
Τα κρούσματα για σήμερα Παρασκευή 12/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την Πέμπτη από τα συνολικά 6.801 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.629 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.154 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους.
Πότε θα αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα
Στην εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10.000 ή 11.000 χιλιάδες σε μία ημέρα προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9.000 κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10.000-11.000 κρούσματα», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στον αριθμό των διασωληνωμένων τόνισε ότι αυτός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600, ενώ σχετικά με το τωρινό πανδημικό κύμα σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του αλλά για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Σχετικά με τους θανάτους διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.
«Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές»
Ο κ. Τζανάκης καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών. «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστρέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.
Προ των πυλών η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Κατά τη ενημέρωση της Πέμπτης, σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους, μίλησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια και πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε περαιτέρω κατά 50% την τελευταία εβδομάδα.
«Υπολογίζεται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου 1 στα 4 κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας» σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και με ταχύτερο ρυθμός αυξάνονται οι εισαγωγές και οι νέες διασωληνώσεις στα νοσοκομεία. «Σήμερα 3.633 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα μας λόγω κορωνοϊού και είναι αναμενόμενο με την αύξηση όλων αυτών των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα πια να βλέπουμε και πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού.Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%» επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ερχεται επιστράτευση τη Δευτέρα
Στον ίδιο τόνο, η αν. Υγείας Μίνα Γκάκα υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά».
Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από τις 15/11, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.
«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Πιθανές αλλαγές στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ
Την ίδια στιγμή, ένα «λάιτ» οριζόντιο μέτρο που συζητείται αφορά τα σούπερ μάρκετ.
Για τα σούπερ μάρκετ όπως τις προηγούμενες ημέρες είχε εξηγήσει και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης το μέτρο που συζητείται είναι να αλλάξει η πυκνότητα των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο -δηλαδή να βρίσκονται λιγότερα άτομα εντός του καταστήματος.
«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.
Βασιλακόπουλος: Δημιουργήθηκαν ημιτελείς κλίνες ΜΕΘ
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις, ότι αρκετές ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν λόγω του προηγούμενου κύματος κορωνοϊού, ήταν ημιτελείς και όχι σωστά στελεχωμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή θνητότητα μέσα σε αυτές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο OPEN: «Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.
Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα, δεν είναι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. (…) Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα, το οποίο, δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα απογοητευτείτε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Το να λέμε να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί τα αποτελέσματα που θα πάρουμε δεν θα είναι καλά».
Καπραβέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλιώς θα φτάσουμε να έχουμε ασθενείς στο πάρκινγκ
Τη δραματική εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος λέγοντας ότι «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι ‘κλειστον’ λόγω πληρότητας».
«105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας μολυσμένων και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος περιέγραψε οικογενειακές τραγωδίες, με μια γυναίκα 58 ετών να νοσηλεύεται διασωληνωμένη και τον άνδρα της 60 ετών να χάνει τη ζωή του προχθές. Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγει ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι.
Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν. Εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως στη Ρουμανία.Προειδοποίησε ότι αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στο σημείο να έχουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως η Ρουμανία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας