Κρούσματα σήμερα 13/11: Σε υψηλό επίπεδο το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Θεσσαλονίκη
Αυτό αποτυπώνεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 10/11 και της Πέμπτης 11/11 είναι:
-Σταθερή (+4%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 8/11 και της Τρίτης 09/11.
-Αυξημένη (+34%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 03/11 και Πέμπτης 04/11
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
ECDC: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη χώρα μας.
«Πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζει τo ECDC την κατάσταση σε 10 χώρες την ΕΕ, αναφορικά με την πανδημία, ενώ σε άλλες δέκα κρίνεται ως «ανησυχητική». «Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά», συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων». Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.
Το σχόλιο σας