Κόσμος

Πιγκουίνος: Ταξίδεψε 3.000 χλμ από την Ανταρκτική στη Νέα Ζηλανδία

Πιγκουίνος: Ανησυχητικό δείγμα της μεταβολής στα ντόπια οικοσυστήματα.

Πιγκουίνος από την Ανταρκτική ταξίδεψε 3.000 χιλιόμετρα μακριά από το «σπίτι» του, φτάνοντας στα άγνωστα εδάφη των νοτιοανατολικών ακτών της Νέας Ζηλανδίας.

Ο πιγκουίνος της Αδελίας, τον οποίο οι ντόπιοι βάφτισαν Πινγκού, εντοπίστηκε χαμένος και αποπροσανατολισμένος στο  Birdlings Flat, ένα μικρό οικισμό στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Πρόκειται για μόλις την τρίτη περίπτωση του συγκεκριμένου είδους πιγκουίνου -που ζει στην Ανταρκτική- που καταφέρνει να απομακρυνθεί τόσο από το φυσικό του περιβάλλον, φτάνοντας στη Νέα Ζηλανδία. Η παρουσία του εκεί δεν είναι παρά μια δραματική υπενθύμιση των απειλών που υφίστανται τα πτηνά από την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών, τον ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό για φαγητό και τις μεταβολές των οικοσυστημάτων τους.

Οι ντόπιοι κάλεσαν τον ειδικό Thomas Stracke του Penguin Rehabilitation στο Κράιστερτς, όταν παρατήρησαν πως ο Πενγκού δεν έμπαινε στο νερό, κάτι που τον καθιστούσε ευάλωτο στα περιφερόμενα σκυλιά της περιοχής.

Πιγκουίνος: Σύμφωνα με τον Στράκε, σοκαρίστηκε όταν τον είδε.

«Εκτός από το ότι ήταν υποσιτισμένος και σοβαρά αφυδατωμένος, δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, οπότε του δώσαμε υγρά και αλεσμένο ψάρι» τόνισε ο ίδιος.

Έπειτα, τον απελευθέρωσαν σε έναν όρμο όπου οι διασώστες του ευελπιστούν πως θα καταφέρει να επιστρέψει στο σπίτι του.

«Θα προτιμούσα να τον μεταφέρουμε αεροπορικώς» ανέφερε ο Στράκε, ωστόσο όπως τον ενημέρωσαν από το υπουργείο Προστασίας της Φύσης, το εγχείρημα αυτό δεν ήταν εφικτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερθέρμανση των υδάτων σημαίνει πως τα πτηνά δυσκολεύονται να βρουν τροφή, γι’αυτό και μετακινούνται για πολλά χιλιόμετρα ώστε να τραφούν.

Το κέντρο αποκατάστασης καταγράφει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό σοβαρά υποσιτισμένων πιγκουίνων που φτάνουν στην περιοχή, αποκαλώντας την κατάσταση «εφιαλτική».

Με πληροφορίες από Guardian 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο