Ελλάδα

Πέθανε ο Στέλιος Αεράκης

Στέλιος Αεράκης: Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός μουσικός μετά την μάχη του με την επάρατη νόσο.

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο μετά τον θάνατο του Στέλιου Αεράκη, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 74 ετών μετά την μάχη του με τον καρκίνο. Ο καλλιτέχνης αποτέλεσε έναν από αυτούς που διέδωσε την κρητική μουσική, έχοντας ταυτόχρονα δώσει το παρών ως μουσικός σε ιστορικές εμφανίσεις του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών.

Η συνεργασία του όμως στην αρχή της καριέρας του με τον Νίκο Ξυλούρη που ξεκινάει το 1967 στο θρυλικό Κρητικό κέντρο «Ερωτόκριτος» του Ηρακλείου, αποτέλεσε την αρχή που θα τον έφερνε στην συνέχεια στην Αθήνα, και θα ζήσει από κοντά σαν συνεργάτης του Ψαρονίκου όλες τις μεγάλες μουσικές στιγμές που σημάδεψαν τα επόμενα χρόνια.

Λίγα λόγια για τον Αεράκη

Γεννήθηκε στα Σίσαρχα του Δήμου Ανωγείων. Ήταν δεξιοτέχνης λαουτιέρης και αξιώθηκε να συνοδεύσει μουσικά τους μεγάλους Ανωγειανούς λυράρηδες Μανόλη Πασπαράκη (Στραβό), Νίκο Ξυλούρη (Ψαρονίκο), Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη), Βασίλη Σκουλά, Νικηφόρο Αεράκη, αλλά και με άλλους μεγάλους λυράρηδες όπως ο Κώστας Μουντάκης.

Το 1971 η μπουάτ Λήδρα στην Πλάκα θα αποτελέσει το μουσικό κατηχητήριο των νέων της εποχής. Η μουσική από το «Χρονικό» του Μαρκόπουλου θα δονεί τους γύρω δρόμους απελευθερώνοντας αυτό που πάντα ξεγλιστράει από τα νύχια των ανελεύθερων καθεστώτων. Την Τέχνη.

Το 1973 σειρά έχει το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Σταύρου Ξαρχάκου. Έργο αξεπέραστο. Σε όλα αυτά τα μεγάλα μουσικά -και όχι μόνο- γεγονότα ο Στέλιος Αεράκης ήταν εκεί.

Αλλά ο Στέλιος δεν ήταν μόνο μουσικός. Ανήσυχο πνεύμα, παράλληλα με τα μουσικά του ενδιαφέροντα μπαίνει το 1974 στο χώρο της δισκογραφίας ως αντιπρόσωπος της εταιρείας Columbia για όλη την Κρήτη. Αυτό του έδωσε το έναυσμα να παρακολουθήσει τις μουσικές παραγωγές και τελικά να οραματιστεί και να δημιουργήσει το 1976 την Μουσική Εταιρεία Παραγωγής “Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία” που εξελίχθηκε αργότερα σε “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον”, σφραγίζοντας με την ποιότητα και την καινοτομία της εποχής όλη την δισκογραφική εξέλιξη της Κρητικής μουσικής.

Ξεχωριστό έργο όμως είναι «Οι πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής 1920-1955». Μία μοναδική έκδοση αποτελούμενη από δέκα CD στην οποία για πρώτη φορά καταγράφονται και συγκεντρώνονται οι ηχογραφήσεις των «Πρωτομαστόρων» της Κρητικής μουσικής από το 1920-1955.

Ένα μνημειώδες έργο για το οποίο απαιτήθηκε ερευνητική εργασία χρόνων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με το οποίο πέρασε η Κρητική μουσική στις νέες γενιές των Κρητικών καλλιτεχνών, αλλά παράλληλα αποτελεί σημαντικό ερευνητικό εργαλείο για τους ερευνητές της Κρητικής μουσικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο