Οικονομία

Moody’s: Πρόβλεψη για 4,3% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

Moody’s: Πρόβλεψη για 4,3% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022
Moody’s: Ανάπτυξη περίπου 4,3% για το νέο έτος προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ανάπτυξη περίπου 4,3% για το νέο έτος προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα πέσει κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπει 4,3%, άνοδο για το 2022.

Τι αναφέρει ο οίκος

«Η υγιής οικονομική ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων, καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας, θα μειώσει το διάμεσο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κατά 1,2 π.μ. το 2022. Κάποιες χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα (-10,1 π.μ.), η Κύπρος (-6,8 π.μ.) και η Πορτογαλία (-5,9 π.μ.) θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, αλλά το χρέος τους θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ παρά την απομόχλευση αυτή», ανέρε μεταξύ άλλων ο οίκος αξιολόγησης.

Moody’s: Είχε στείλει από το Σεπτέμβριο θετικό “μήνυμα” για το ελληνικό χρέος

Θετικό “μήνυμα” για την πορεία του ελληνικού χρέους είχε στείλει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του, αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της δυναμικής του δημοσίου χρέους και τους παράγοντες των κρατών να διαμορφώσουν το buffer τους.

Τι αναφέρει για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s κρίνεται θετικά η πορεία του ελληνικού χρέους καθώς η εκτίμηση αναφέρει ότι η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό το ύψος του χρέους ακόμη και αν το επίπεδό του παραμείνει υψηλό και μετά την περίοδο.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η Ελλάδα είναι στη λίστα των χωρών που όχι μόνο δεν κινδυνεύουν αλλά και φαίνεται ότι διαθέτουν και την πιο ευνοϊκή θέση αφού εμφανίζει το υψηλότερο χάσμα. Πάλι, η ίδια αξιολόγηση τονίζει για το χρέος της Ελλάδας ότι όσο πιο αρνητικό είναι το πρωτογενές ισοζύγιο σταθεροποίσης του χρέους τόσο μικρότερη είναι η πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση του χρέους επιβάρυνσης, αν όλοι οι παράγοντες παραμένουν ίδιοι.

Για τα επίπεδα χρέους οικονομιών των πιο ανεπτυγμένων κρατών αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μετά τη σημαντική αύξηση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ταχύτερη σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης θα δημιουργούσε το μέγεθος της πολιτικής πρόκλησης και, αν δεν συνοδευτεί από ισχυρότερη ανάπτυξη, τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν σημαντικά τη μείωση του χρέους για ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και, αντίθετα, να διατηρήσει το βάρος του χρέους σε ανοδική τροχιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments