Πολιτική

Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Κάλεσε τον Τζόνσον να αδράξει την ευκαιρία για την επιστροφή τους

Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Κάλεσε τον Τζόνσον να αδράξει την ευκαιρία για την επιστροφή τους
Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Με άρθρο του στην εφημερίδα Mail on Sunday ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε “κάλεσμα” στο Βρετανό πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον να αδράξει την ευκαιρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Mail on Sunday ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε “κάλεσμα” στο Βρετανό πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον να αδράξει την ευκαιρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός στο άρθρο

«Πολύ λίγοι πρώην Πρωθυπουργοί της Βρετανίας σπούδασαν Κλασικές Σπουδές στο πανεπιστήμιο. Ακόμα λιγότεροι έχουν μιλήσει με τόση έμφαση για την επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας στη διαμόρφωση της πολιτικής τους σκέψης. Κανένας, υποθέτω, δεν έχει αποκαλέσει έναν Αθηναίο πολιτικό του 5ου αιώνα π.Χ. έναν από τους ήρωές του.

Και ύστερα ήρθε ο Μπόρις Τζόνσον, πάντοτε ακολουθώντας τον δικό του δρόμο. Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει σπουδάσει Κλασικές Σπουδές στην Οξφόρδη. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι έχει μια βαθιά κατανόηση της προσφοράς του πολιτισμού της κλασικής εποχής στον σύγχρονο κόσμο ενώ ακόμη διαθέτει και μια προτομή του Περικλή, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ήρωές του.

Ο Μπόρις Τζόνσον καταλαβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό από τους περισσότερους τον μοναδικό δεσμό που συνδέει τη σύγχρονη εποχή με την αρχαία ιστορία.

Γι’ αυτό τον λόγο, όταν τον συνάντησα την περασμένη εβδομάδα στην Ντάουνινγκ Στριτ, μου είπε ότι κατανοούσε πόσο έντονα είναι τα συναισθήματα του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά μία από τις λίγες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο: τι μέλλει γενέσθαι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τα γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν από τον Έλληνα γλύπτη Φειδία και έχουν τη μορφή ζωφόρου που αρχικά κοσμούσε τον σπουδαίο ναό. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου διασώζεται σήμερα και παραμένει στην Αθήνα. Το τμήμα που αφαιρέθηκε παράνομα από τον Λόρδο Έλγιν παραμένει, ωστόσο, αποκλεισμένο μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα μακριά από το αληθινό του σπίτι και αποκομμένο τόσο από την πόλη όσο και από το παγκόσμιο μνημείο στο οποίο αναντίρρητα ανήκει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments