Κρούσματα σήμερα 22/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Τα κρούσματα για σήμερα Δευτέρα 22/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 4.108, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν τα 1.020 και στην Θεσσαλονίκη οι νέες λοιμώξεις ανήλθαν στις 733.
Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Ακόμη, από σήμερα αρχίζει και το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας.
Πόσο εύκολα κολλάει εκείνος που έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου
Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην επιτροπή των Εμπειρογνώμων συζητήθηκε το ενδεχόμενο θέσπισης θετικών κινήτρων για τους άνω των 60 και 65, όπως για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος του φαρμάκου. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εάν θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο θα αφορά και τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι δεν χρειάζεται τα πάντα να γίνονται με «μαστίγιο» και πως τα κίνητρα είναι προτιμότερα, καθώς αποτελούν παράλληλα και μια σημαντική κοινωνική πολιτική.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι με την τρίτη δόση εμβολίου τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας είναι 20 φορές χαμηλότερα σε σχέση με όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις στους άνω των 60. Τα ποσοστά ήπιας λοίμωξης είναι 10 φορές χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις.
«Κάποιοι μπορεί να κολλήσουν ακόμη και με την τρίτη δόση – ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά η πιθανότητα να νοσηλευτούν, ιδιαίτερα μετά τις 6 – 7 ημέρες είναι ελάχιστη, δηλαδή προσεγγίζει το μηδέν», εξήγησε ο καθηγητής.
Γώγος: Στη φαρέτρα μας και το lockdown
«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» τόνισε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπ. Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι, συμπλήρωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο κ. Γώγος, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.
Οι παράμετροι για το lockdown
«Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».
Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».
Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.
«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Τζανάκης: Επόμενο μέτρο εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα ένα ιδιότυπο lockdown
Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Επόμενο μέτρο εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα το lockdown»
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη πιστεύει ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,, είπε ότι περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβρη αλλά πρέπει και μετά να συνεχίσουν να ισχύουν και να τηρούμε τα μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε επειδή θα είναι γιορτές.
Η πρόταση της Παγώνη για διπλή μάσκα
Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στα σούπερ μάρκετ δεν γίνεται πάντα να εφαρμοστεί ο κανόνας ένα άτομο ανά 8 τ.μ. «Οι πολίτες πάνε κάθε εβδομάδα και συνεπώς είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από τις επιτροπές».
Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους για όλους
«Η μάσκα σώζει», τόνισε η κ. Παγώνη και επανέλαβε τη θέση της ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.
Εκτίμησε ότι άλλα περιοριστικά μέτρα δεν χρειάζονται καθώς έχουν προκαλέσει κούραση στον κόσμο και πως εάν εφαρμοστούν όσα ήδη ισχύουν «όλα θα πάνε μια χαρά». Είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει να ξαναγίνει συζήτηση περί lockdown ακόμη και για ανεμβολίαστους μόνο και τα μέτρα αυτά να είναι τα τελευταία.
Στην συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν. Συνέστησε προσοχή στα εορταστικά τραπέζια που θα γίνουν. «Η τρίτη δόση είναι αυτή που θα σώσει την ιστορία όλη», είπε η κ. Παγώνη και παράλληλα απηύθυνε έκκληση και στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στους αρνητές αλλά σε όσους φοβούνται.
Η απάντηση στον Παύλο Πολάκη
Τέλος, η κυρία Παγώνη απάντησε στον Παύλο Πολάκη που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων, λέγοντας ότι μάλλον δεν έχει δει όλες τις μελέτες, διαφορετικά είναι άστοχη η παρατήρηση που έκανε.
«Δεν ισχύει, γιατί το εμβόλιο όχι μόνο είναι αποτελεσματικό, είναι πολύ αποτελεσματικό και για όλες τις μεταλλάξεις. Και ενημερώνω τον κ. Πολάκη και για τη Δέλτα plus», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τις δηλώσεις του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου περί μελετών για τη μεταδοτικότητα στους αστυνομικούς, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι ήθελε να αναφερθεί στο πολύ ψηλό ιικό φορτίο στα νοσοκομεία ωστόσο «έπρεπε να το σταματήσει εκεί». Οι μελέτες, πρόσθεσε, δεν ξεχωρίζουν, είναι όλοι μέσα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας