Όταν ένα αίτημα είναι ώριμο ο πρωθυπουργός το προωθεί
Το αίτημα και η διεκδίκηση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Ελλάδα , αποτελεί διαχρονικό πόθο των Ελλήνων. Από το 1983, όταν η Μελίνα Μερκούρη ανέδειξε το δίκαιο και ηθικό αίτημα της Ελλάδας, πέρασαν 38 χρόνια. Αγωνίας, προβληματισμού, απορρίψεων.
Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να διαπιστωθεί έγκυρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να τεθεί πλέον η διεκδίκηση της επιστροφής τους , με άλλους όρους στην Μ.Βρετανία.
Οι όροι που κάνουν το αίτημα σήμερα επίκαιρο , ουσιαστικό και θετικό εδράζονται σε μια σειρά μεταβολών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και οι οποίες <στριμώχνουν> την κυβέρνησης της Μ.Βρετανίας στην διακίνηση διάτρητων “επιχειρημάτων”.
Σήμερα το κύμα υποστήριξης του αιτήματος της Ελλάδας, που εκφράσθηκε πρόσφατα από τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Μπόρις Τζόνσον, αρδεύει από τους επιστήμονες, τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες ,οι οποίοι μαχητικά συντάσσονται με την χώρα μας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του συγγραφέα Αλεξάντερ Χέρμαν και της ηθοποιού Τζάνετ Σούζμαν. Παράλληλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μαζικά υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Κορυφαία παραδείγματα η στάση της Telegraph και του Guardian. Τίτλοι όπως <Μην εμποδίσετε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα>, προσδιορίζουν την αλλαγή της στάσης τους. Συγχρόνως η στάση της UNESCO και η τάση των Ευρωπαϊκών Μουσείων για επιστροφή κλαπέντων μνημείων από τρίτες χώρες, ενισχύουν αποφασιστικά τα επιχειρήματα της Ελλάδας.
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η κοινή γνώμη της Μ. Βρετανίας, που εντυπωσιάζει.
Συντριπτικά λοιπόν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάσσονται οι Βρετανοί καθώς σε δημοσκοπική έρευνα του Yougov η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ερωτήθηκαν 7.717 Βρετανοί πολίτες με το 59% να απαντούν ότι τα Γλυπτά ανήκουν στη χώρα μας, το 18% στη Βρετανία άνω το 22% απάντησαν πως δε γνωρίζουν.
Το 49% των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος απαντά «Ελλάδα» στο ερώτημα έναντι 28% που απαντά «Βρετανία». Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος είναι 73% έναντι 11%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας