Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός αποτρέπει να ξεκληρίζονται οικογένειες

Μαγιορκίνης: Ο καθηγητής κατά την διάρκεια της ενημέρωσης μίλησε σχετικά με τον κορωνοϊό και την εξέλιξη του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τον κορωνοϊό και για την γενετική προδιάθεση που υπάρχει για σοβαρή νόσο και θάνατο λόγω Covid-19. Την ίδια ώρα από τα συνολικά 6.565 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.750 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.148 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, έδωσε στοιχεία για τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως είπε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 260.000.000 μολύνσεις και σχεδόν 5,2 εκατ. θάνατοι με Covid. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% την περασμένη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 552.000 περίπου διαγνώσεις ανά ημέρα. Επίσης, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 2%, δηλαδή 7.200 ανά ημέρα.

Αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας

Γύρω στο 16% αύξηση παρατηρείται στις διαγνώσεις στην Ευρώπη και 2% άνοδος στους νεκρούς. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν 2,4 εκατ. νέες μολύνσεις και 27.000 νέοι θάνατοι. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 27 έδειξαν επιδείνωση, δηλαδή 6 λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επιδείνωση μεγαλύτερη πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 16 χώρες, δηλαδή σχεδόν το 1/3, σε σχέση με το ½ της προηγούμενης εβδομάδας. Σημαντική βελτίωση σε ποσοστό πάνω από 30%, είδαμε μόλις σε μια χώρα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας.

Σχετικά με την Ελλάδα, παρατηρήθηκε μικρή επιδείνωση στην επικράτεια στον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι σχεδόν κοντά στο σημείο της επιπέδωσης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 16%. Η πίεση στο σύστημα της υγείας παραμένει αυξημένη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8% και ο αριθμός εισαγωγών φτάνουν ακόμη και στις 600 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων βρίσκεται μεταξύ 1,3 και 1,4.

“Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο στις νεότερες ηλικίες”

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε πίεση, αλλά οι χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80% στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, δείχνουν να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσημη πίεση στα συστήματα υγείας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60. Θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για την επόμενη φάση της ενδημικότητας που περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες. «Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει πως, όταν ο ιός εισβάλει σε αυτές τις οικογένειες, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη είναι σημαντική. Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις τραγωδίες», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο