Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis – Pulse: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis – Pulse: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση Metron Analysis - Pulse: Οι δύο τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν την Νέα Δημοκρατία να προηγείται με διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό προβάδισμα για ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Pulse. Ακόμη, σε προηγούμενη δημοσκόπηση της MARC το προβάδισμα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 11%.

Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο δημοσκοπήσεις καταγράφουν για το Νοέμβριο μία διαφορά από 11 ως 11,4 ποσοστιαίες μονάδες , τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριαρχεί στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ συντηρεί τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται τάση περαιτέρω ανόδου. Η πανδημία καταγράφεται πλέον ως το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα, με την κυβερνητική εικόνα να εμφανίζει «ρωγμές» ως προς την διαχείρισή της, αλλά και το ποσοστό των αρνητών να μειώνεται.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega

Η ΝΔ «έγραψε» 30% στην πρόθεση ψήφου, από 31% τον Οκτώβριο και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,6%, από 20,3% στο ίδιο διάστημα, δηλαδή μία διαφορά 11,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακόμα μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει μία μονάδα και να καταγράφεται στο 39% και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις στο 16% , με απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνοι που απαντούν «κανένας» είναι σχεδόν υπερδιπλάσιοι από όσους επιλέγουν τον πρόεδρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η «ψαλίδα» είναι πολύ μεγάλη, με την κυβέρνηση να έχει 40% θετικές γνώμςες και την αξιωματική αντιπολίτευση μόλις 14%.

Είναι φανερό ότι η έξαρση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα απασχολεί την κοινή γνώμη, που την αξιολογεί πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σε ποσοστό 38%, έναντι 28% της ακρίβειας, που είχε καταγραφεί ως Νο1 πρόβλημα τον Οκτώβριο.

Χαρακτηριστικά, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας με την πανδημία», εκτινάσσεται σστο 58% , από 34% τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι «έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα», πέφτει από το 60% που ήταν τον Οκτώβριο, στο 35%.

Ανάλογη είναι και η πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας – οι θετικές εντυπώσεις είναι μόλις στο 33% , δηλαδή 9 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το ποσοστό των αρνητών του εμβολίου περιορίζεται πια στο 11%.

Ντέρμπυ για δύο στο Κίνημα Αλλαγής

Συντηρεί – στο 9,6% – τα υψηλότερα ποσοστά που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ μετά από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ενώ υποχωρούν τα ποσοστά της υποψηφιότητας Παπανδρέου και όπως φαίνεται από τους πίνακες της εταιρείας, η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα έχει ως πρωταγωνιστές τους Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη, που συγκροτούν το δίδυμο του β! γύρου σε όλες τις εξεταζόμενες ομάδες πιθανών ψηφοφόρων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος οδηγεί την κούρσα με ένα εντυπωσιακό 37% στην κατηγορία των ψηφοφόρων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα που συγκροτούν την δυνητική βάση του κόμματος – εκείνοι που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν , υπό προϋποθέσεις, να το ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στην εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ, συνυπολογιζομένων και των αναποφάσιστων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στην εκλογή ηγεσίας.

Στην σημερινή εκλογική βάση του Κινήματος Αλλαγής – στο 9,6% των ψηφοφόρων – προβάδισμα με δύο μονάδες διαφορά έχει ο Ανδράς Λοβέρδος.

Σε όσους από τους ψηφοφόρους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί», που αποτελεούν το 8,1% εκείνων που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 35%, στους κεντροαριστερούς (25,3% του συνόλου) παίρνει 39% ο Νίκος Ανδρουλάκης, στους κεντρώους (32%) παίρνει 37% ο Ανδρέας Λοβέρδος, στους κεντροδεξιούς (20%) λαμβάνει 54% και στους «δεξιούς» (7,1%) ο Ανδρέας Λοβέρδος κυριαρχεί με 77%/

Δημοσκόπηση Pulse για την τηλεόραση του Σκάι: Στις 11 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 66%, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων), συγκεντρώνοντας 35% έναντι 24% της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΚΙΝΑΛ λαμβάνει 10% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, με 40% έναντι 24% που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», έναντι 49% και 16% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 5-7 Ιουλίου. Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».

Αναλύοντας περαιτέρω τις απαντήσεις του δείγματος ανά κλάδο απασχόλησης, οι συνταξιούχοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Σε επίπεδο εκλογικής συμπεριοφοράς, «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε σε ποσοστό 83% οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, ακολουθούμενοι από της ΝΔ με 77%, του ΣΥΡΙΖΑ με 63% κι έπονται του ΚΚΕ% με 59%, του ΜΕΡΑ25 με 53% και της Ελληνικής Λύσης με 49%.

Θετικοί στα μέτρα

Παράλληλα, θετικοί στην εφαρμογή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, με το 44% του δείγματος να απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», ενώ το 30% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά (18% λέει «σίγουρα όχι» και το 12% «μάλλον όχι»), ενώ το 14% δεν παίρνει θέση (δεν γνωρίζει/δεν απαντά).

Ανά ηλικιακή ομάδα, αυτοί που «ψηφίζουν» υπέρ νέων περιοριστικών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό είναι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναλυτικά, το 72% των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών ζητά επιπλέον μέτρα σε ποσοστό 72%, ακολουθεί η ομάδα 45-59 ετών με 57%, ενώ το ποσοστό στους 30-44 ετών και στους 17-19 ετών διαμορφώνεταο στο 48% και στο 40% αντίστοιχα.

Ως προς την κομματική τους ταυτότητα, για μια ακόμα φορά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσονται υπέρ της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε ποσοστό 77% κι έπονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 73%. Από την άλλη, διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, με μόλις το 46% όσων στηρίζουν την Ελληνική Λύση να υπόκεινται θετικά στο σενάριο εφαρμογής επιπλέον μέτρων, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα25 με 45%, 44% και 43% αντίστοιχα.

Υψηλό το ποσοστό αρνητών του εμβολίου

Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι τίποτα δε θα τους αλλάξει τη γνώμη. Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του.

Τέλος, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν πρώην αρνητές του εμβολίου, να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, το 38% του δείγματος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από γιατρούς κι επιστήμονες, το 24% το αποδίδει στην επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, το 19% στην ανησυχία για την υγεία τη δική του ή της οικογένειας του, ενώ το 12% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε λόγω της υποχρεωτικότητας στην εργασία του και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τους ανεμβολίαστους (6% και 6% αντίστοιχα).

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments