Video

Τιτανικός: Οι άγνωστοι έξι «ζουν» ακόμη μέσα από τις ιστορίες τους

Τιτανικός: Οι άγνωστοι έξι «ζουν» ακόμη μέσα από τις ιστορίες τους
Τιτανικός: Ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την διάσωση έξι Κινέζων ναυτικών του εμβληματικού κρουαζιερόπλοιου.

Εκατό και πλέον (για την ακρίβεια, 109) χρόνια μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, τον Απρίλιο του 1912, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 1.500 άτομα, έρχεται στο φως μια, μέχρι σήμερα, άγνωστη ιστορία έξι Κινέζων επιβατών του κρουαζιερόπλοιου.

Ένα συγκλονιστικό αφήγημα γενναιότητας, διάσωσης και επιβίωσης με φόντο μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της ιστορίας, όπως αναφέρει το εκτενές άρθρο των New York Times.

Το «The Six» διηγείται τις ιστορίες των έξι αυτών ναυτικών  που επέζησαν του ναυαγίου: των Λι Μπινγκ, Φανγκ Λανγκ, Τσανγκ Τσιπ, Αχ Λαμ, Τσουνγκ Φου και Λινγκ Χε.

Όταν αρκετές ώρες μετά από την τραγική βύθιση του πλοίου, τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου 1912, οι περίπου 700 επιζήσαντες περισυνελλέγησαν από τον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό από ένα άλλο παρακείμενο πλοίο, το Carpathia, ανάμεσα σε αυτούς που ανέβηκαν σε αυτό ήταν και οι έξι αυτοί Κινέζοι.

Το ζήτημα είναι, ωστόσο, ότι οι έξι αυτοί ναυτικοί ουδέποτε αποβιβάστηκαν στη Νέα Υόρκη, όπως τόσοι άλλοι, βάσει ενός νόμου κατά της μετανάστευσης που ονομαζόταν τότε «Κινέζικος Νόμος Αποκλεισμού». Οπότε, όπως μας αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ, την επόμενη κιόλας μέρα, στις 16 Απριλίου του 1912, μπήκαν σε ένα φορτηγό πλοίο με προορισμό την Κούβα προκειμένου να ζήσουν και να εργασθούν. Και μετά φαινομενικά εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν ξανάκουσε τίποτα γι’ αυτούς.

«Δεν είναι δυνατόν έξι άνδρες να μην παντρεύτηκαν, να μην έκαναν οικογένειες και να μη  αφηγήθηκαν σε κανέναν αυτή την ιστορία», επισημαίνει ο Στίβεν Σβάνκερτ, επικεφαλής ερευνητής της ταινίας.

Ο πραγματικός… Γολγοθάς των έξι Κινέζων ουσιαστικά ξεκίνησε μετά την διάσωσή τους από το ναυάγιο και οι λόγοι ήταν ότι όλοι τους ήταν σχεδόν παντού ανεπιθύμητοι λόγω της καταγωγής και της εθνικότητάς τους.

«Το αντιμεταναστευτικό μένος δεν είναι κάτι που ξεκίνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο κ. Σβάνκερτ, αναφερόμενος στις πολιτικές και τις παρατηρήσεις του πρώην αμερικανού προέδρου. «Αυτά είναι ζητήματα που είχαμε αντιμετωπίσει και πριν από έναν αιώνα».

Ο Σβάνκερτ πάντως άνοιξε χαμένα κιτάπια, ναυτικές εγκυκλοπαίδειες, ναυτιλιακές επετηρίδες, ρώτησε ανθρώπους, ταξίδεψε μέχρι την Κίνα και τελικά κατάφερε να «ξεσκονίσει» πολύ καλά τις τελευταίες στιγμές των Κινέζων ναυτικών πάνω στον Τιτανικό.

Αρχικά, ήταν οκτώ άτομα, όλοι τους καταγόμενοι από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα, και εργάζονταν σε καρνάγια στην Αγγλία όταν ο εργοδότης τους τούς έβαλε στον Τιτανικό με προορισμό την Νέα Υόρκη.

Όταν το πλοίο χτύπησε το παγόβουνο, οι οκτώ άνδρες ενήργησαν γρήγορα: οι πέντε εξ αυτών μπήκαν σε σωσίβιες λέμβους, αλλά οι άλλοι τρεις έπεσαν στο νερό που είχε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Δύο από αυτούς τους τρεις ναύτες, ο Λι Λινγκ και ο Λεν Λαμ, πιστεύεται ότι πνίγηκαν. Ο τρίτος, ο Φανγκ Λανγκ, προσκολλήθηκε σε ένα κομμάτι συντριμμιών (σαν την πόρτα πάνω στην οποία ανέβηκε η Κέιτ Ουίνσλετ στην ταινία «Τιτανικός») και περίμενε μέχρι να επιστρέψει ένα σωσίβιο σκάφος για να αναζητήσει επιζώντες, καθιστώντας τον από τους τελευταίους που σώθηκαν.

Μάλιστα, όπως μας ενημερώνει η ταινία, η διάσωση του Φανγκ Λανγκ ήταν η έμπνευση για το τέλος του φιλμ «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον (που, καθόλου τυχαία, είναι και ο εκτελεστικός παραγωγός και του ντοκιμαντέρ, άρα γνώριζε την ιστορία του Λανγκ). Όταν το καράβι σκάφος βυθίστηκε, οι έξι Κινέζοι έφτασαν σε μια γεμάτη σωσίβια λέμβο στην οποία βρισκόταν και ο Μπρους Ισμέι, ο ιδιοκτήτης του Τιτανικού.

Μετά την καταστροφή του Τιτανικού, μερικοί από τους επιζώντες κατέληξαν πιθανότατα πίσω στη Βρετανία και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες εξ αυτών  επαναπατρίστηκαν με τη βία από τη βρετανική κυβέρνηση, αφήνοντας τις οικογένειες που είχαν δημιουργήσει στη Βρετανία. Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ, αυτό συνέβη προφανώς και στους έξι Κινέζους που επέζησαν από τη βύθιση του Τιτανικού.

Μπαίνοντας στην Κίνα, και δεδομένης της ανόδου του κομουνιστικού κόμματος της χώρας, όλοι τους μπήκαν με πλαστά έγγραφα και διαφορετικά ονόματα. Η πρότερη ζωή τους είχε «πεθάνει» μαζί με το παλιό τους όνομα και κανείς από τα παιδιά των έξι ναυτικών δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια για τους πατεράδες τους.

Ο γιος του Φανγκ Λανγκ, Τομ Φονγκ, είπε ότι ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε το 1985 σε ηλικία 90 ετών, δεν μίλησε ποτέ για τη ζωή του, αλλά ο Φονγκ ήξερε ότι είχε βρεθεί σε ένα ναυάγιο.

Το 2003, ένας ξάδερφός του τού είπε ότι ήταν 100% σίγουρος ότι το πλοίο που βρισκόταν ο πατέρας του ήταν ο Τιτανικός. Ήταν μια στιγμή καθαρότητας για πολλούς απογόνους των έξι αυτών ναυτικών, που η ιστορία σχεδόν τους ξέχασε ολοκληρωτικά.

«Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι μια δικαίωση για τις ιστορίες των οικογενειών μας», καταλήγει με νόημα ο Φονγκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments