Μονοκλωνικά αντισώματα: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπου η επιλογή των ασθενών θα γίνεται βάση κριτηρίων εξαιτίας της μικρής ποσότητας -μόλις 2.000 δόσεις- που έχει λάβει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα την Πέμπτη, από τα συνολικά 6.565 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.750 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.148 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, την έναρξη της χορήγησης από αύριο των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που παρέλαβε η Ελλάδα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την Πέμπτη συγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού.
Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, με νεοπλασίες, που κάνουν χημειοθεραπεία, έγκυες στο τρίτο τρίμηνο κτλ).
Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:
- Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
- Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
- Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Πώς θα γίνεται η αίτηση
Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Πώς χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα
Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.
Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση. Για την πρώτη φάση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, επιλέχθηκαν 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης
Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.
Κόστος
Το κόστος κάθε δόσης (χορηγείται άπαξ στον ασθενή) κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος που αποφέρει η θεραπεία σε σύγκριση με τη μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.
Προστατεύουν από τη λοίμωξη για τουλάχιστον οκτώ μήνες
Μία και μόνο δόση της θεραπείας Regen-COV προλαμβάνει το 81,6% των λοιμώξεων για διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών, ανακοίνωσε την Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι τα συνθετικά αντισώματα θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία διαρκείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν αποκρίνονται στον εμβολιασμό.
Στη διάρκεια των οκτώ μηνών που διήρκεσε η νέα κλινική μελέτη, καμία νοσηλεία δεν αναφέρθηκε μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το Regen-COV, συγκριτικά με 6 νοσηλείες στην ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας