Παραλλαγή Όμικρον: Αυξημένo κίνδυνο επαναμόλυνσης βλέπει ο ECDC
Σάλος έχει προκληθεί από την παραλλαγή Όμικρον. Ήδη έχει επιβληθεί απαγορευτικό από την ΕΕ για τις πτήσεις από Νότια Αφρική. Από την άλλη μετά την εισήγηση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση προχωρά σε εφαρμογή των μέτρων που προτάθηκαν για συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, το ECDC προχώρησε σε εκτίμηση κινδύνου για την νέα παραλλαγή «Όμικρον», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την πλέον αποκλίνουσα παραλλαγή του κορωνοϊού, ενώ προειδοποίησε για κίνδυνο επαναμόλυνσης.
Τι αναφέρει
«Το στέλεχος Όμικρον είναι η πλέον αποκλίνουσα παραλλαγή του κοροναϊού που έχει ανιχνευθεί σε σημαντικούς αριθμούς μέχρι στιγμής στην πανδημία, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολών και αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης», αναφέρει ο οργανισμός.
Από τις 26 Νοεμβρίου το ECDC έχει χαρακτηρίσει αυτήν την παραλλαγή, ως παραλλαγή ανησυχίας, εξαιτίας της πιθανής διαφυγής της από την ανοσία του οργανισμού και της δυνητικά αυξημένης μεταδοτικότητάς της σε σύγκριση με την μετάλλαξη Δέλτα.
Υψηλός κίνδυνος για την Ευρώπη
Σε σχέση με τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου στελέχους στην Ευρώπη, το ECDC εκτιμά ότι αυτός είναι υψηλός, καθώς οι ιδιότητες μεταδοτικότητας και διαφυγής από την ανοσία το καθιστούν επικίνδυνο. Σε μια περίοδο που η παραλλαγή Δέλτα αναζωπυρώνεται στην ΕΕ, ο αντίκτυπος εισαγωγής και πιθανής διασποράς της Όμικρον, θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ μεγάλος.
Για τον κίνδυνο που προκύπτει για την ΕΕ από την παραλλαγή Όμικρον, το ECDC τον εκτιμά από υψηλό έως πολύ υψηλό, ενώ συνιστά στις χώρες προληπτική προσέγγιση καθώς και έγκαιρη και επείγουσα εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.
Τι προτείνει το ECDC
Συγκεκριμένα το ECDC προτείνει αυξημένο testing, για την έγκαιρη ανίχνευση της παραλλαγής, ενώ συνιστά σε αυτό το πρώιμο στάδιο την αποφυγή ταξιδιών από και προς τις πληγείσες περιοχές, καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στην ιχνηλάτιση.
Λόγω της αυξημένης διασποράς της Δέλτα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς και κυρίως των ευάλωτων ομάδων. Οι χώρες αναφέρει το ECDC πρέπει να εξετάσουν τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, στοχεύοντας στους πιο ευάλωτους και ηλικιωμένους, και στη συνέχεια να εξεταστεί ο εμβολιασμός των άνω των 18 ετών τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της κύριας σειράς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας