Κόσμος

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης

Τουρκία: Νέος πονοκέφαλος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς την απαλλαγή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, ζήτησε και έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Λουτφί Ελβάν εν μέσω κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Νέος πονοκέφαλος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς την απαλλαγή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, ζήτησε και έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Λουτφί Ελβάν εν μέσω κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Ποιος διορίστηκε στη θέση του

Στη θέση του διορίστηκε με απόφαση του Ερντογάν ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί. Στo προεδρικό διάταγμα που υπογράφει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρεται:

Ο Νουρετίν Νεμπατί είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών. Υπήρξε ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP και εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί σε κοινωφελή ιδρύματα προσκείμενα στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και του AKP.

Οι φήμες περι παραίτησης του Λουτφί Έλβαν κυκλοφορούσαν εδώ και λίγους μήνες. Τις προηγούμενες εβδομάδες, η είδηση ​​ότι ο Έλβαν είχε παραιτηθεί διαψεύστηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, στις αγορές επικρατούσε η άποψη ότι ο Ελβάν δεν συμμεριζόταν τις ίδιες απόψεις με τον Ερντογάν όσον αφορά στην διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός πoυ προκάλεσε την έξοδό του από την κυβέρνηση.

Αμετανόητος ο Ερντογάν

Την Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε κάθε «συμβιβασμό» όσον αφορά την πολιτική μείωσης των επιτοκίων, παρά τη βύθιση του νομίσματος.

Η λίρα έχασε την περασμένη εβδομάδα το 13% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγες ώρες, απώλεια που εν μέρει προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων. Διαφωνώντας με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός φτάνει το 20%, είναι δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που επιδίωκε η κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο