Βουλή: Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, ο Παυλάκης και ο Γεροτζιάφας
Κεντρικό πρόσωπο της κόντρας στη Βουλή, μεταξύ, των δυο πολιτικών ηγετών -Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα-αποτέλεσε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ο οποίος κατέθεσε πρόταση για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικες, χωρίς χρηματικές ποινές αλλά με επιπτώσεις και απαγορεύσεις, για τους αρνητές, όπως η μη δυνατότητα χρήσης μέσων συγκοινωνίας, η μη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας κλπ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι εκ των στενών συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός, όταν ζήτησε πιεστικά από τον Αλέξη Τσίπρα, τη γνώμη του για τις προτάσεις Γεροτζιάφα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ακάλυπτο τον συνεργάτη του καθώς δεν εκφράστηκε ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Σε αποστροφή του λόγου του, κάλεσε το πρωθυπουργό να δηλώσει αν και εκείνος με τη σειρά του, συμφωνεί με δηλώσεις επιστημόνων, με τους οποίους συνομιλεί.
Τι εισηγούνται οι επιστήμονες
Κοντολογίς οι επιστήμονες υπεισέρχονται στα βαθιά νερά της πολιτικής. Γίνονται το εύκολο θύμα και μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές σε μια πολιτική αρένα, με όποιες συνέπειες. Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι γεγονός πως δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με το επιστημονικό του σύμβουλο αλλά ούτε και ο επιστήμονας να σιωπήσει για να είναι σύμφωνος με το πολιτικό status του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι, αληθές, όμως, πως και άλλοι επιστήμονες που συνομιλούν και με το πρωθυπουργό αλλά και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ζητούν μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή ενός, έστω χρονικά περιορισμένου, lock down. Όπως, για παράδειγμα ο Γιώργος Παυλάκης, εις εκ των αριστέων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει εισηγηθεί στο πρωθυπουργό 15θημερο lock down, από, τις 3-13 Δεκεμβρίου, με παράλληλη ενίσχυση του εμβολιασμού. Έτσι ώστε σταδιακά, στη συνέχεια να υπάρξει η δυνατότητα να απελευθερωθεί και η αγορά ενόψει εορτών. Αυτή είναι η άποψη του, που την έχει καταθέσει στο Κυριάκο Μητσοτάκη, που από τη πλευρά του, δεν την έχει κάνει αποδεκτή. Όπως, επίσης και άλλοι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ανάλογα ή διαφορετικά μέτρα σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και σε μεγάλους οικονομικούς παράγοντες που με τη σειρά τους τα έχουν μεταφέρει σε υπουργούς.
Ο ρόλος των επιστημόνων και η ευθύνη των πολιτικών
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν φυσικά όνειδος. Χρέος των επιστημόνων, ειδικά σε αυτή την πανδημία είναι να εκφράζουν τις απόψεις τους και ευθύνη των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.
Έτσι ώστε να προστατεύεται ο πολίτης και κυρίως η κοινή λογική. Γιατί διαφορετικά θα επικρατήσει χάος και την ευθύνη, τότε, δεν θα την έχουν οι επιστήμονες…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας