Μητσοτάκης: Podcast με τη μητέρα του αυτιστικού Γιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
«Συναντήσεις και συζητήσεις με προσωπικές διαδρομές», είναι η εκπομπή που κάνει πρεμιέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με την Κοινωνία των Πολιτών. Ο Πρωθυπουργός θα συναντάει πολίτες για αν επικοινωνούν ζητήματα που απασχολούν την χώρα.
Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που διατηρεί τη σελίδα στο Facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη» παρουσιάζοντας μία μέρα του 19χρονου αυτιστικού γιου της. Η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό αλλά και τη μητέρα του Γιάννη γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
«Δεν είναι όλοι οι αυτιστικοί “ο άνθρωπος της βροχής”. Δεν ήξερε κανένας πως είναι η εικόνα ενός αυτιστικού ενήλικα που περπατάει στο δρόμο. Οπότε εδώ εγώ χρησιμοποίησα το παιδί μου και τα βίντεο του και τις φωτογραφίες του ώστε να δείξω, γιατί μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Πως είναι στο δρόμο, πως περπατάει, ποιες είναι οι κινήσεις του, ποιες είναι οι κραυγές που βγάζει, γιατί συμπεριφέρεται περίεργα ένας άνθρωπος που είναι αυτιστικός στο δρόμο. Και η επιτυχία μου είναι ότι λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που μου λένε, είδα έναν Γιάννη σήμερα. Αυτή είναι η επιτυχία μου», η ίδια λέει μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό.
Τι αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για τη μητέρα του
Από πλευράς του κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως αποτελούσε δέσμευσή του την οποία και την υλοποιεί τώρα, «να εκπονήσουμε -πράγμα το οποίο έχουμε κάνει- ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τονίζω την έμφαση στη λέξη “δικαιώματα”, το οποίο ξεδιπλώνεται με πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες που λίγο-πολύ καλύπτουν όλα τα Υπουργεία με κάποιες αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει που μου φαινόντουσαν τόσο προφανείς που αναρωτιέμαι γιατί δεν είχαν παρθεί νωρίτερα».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως η συζήτηση με την Άδα Σταματοπούλου, «φέρνει στη μνήμη πολύ έντονα προσωπικά βιώματα, καθώς η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Προσβλήθηκε με πολιομυελίτιδα όταν ήταν 11 χρόνων, στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο». Συνεχίζοντας δε είπε πως «το εμβόλιο εξαφάνισε αυτήν την ασθένεια. Και βέβαια η μητέρα μου τότε, σε μία άλλη εποχή είχε το θάρρος να μιλήσει για τα άτομα με αναπηρία»
Ακολουθεί η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άδα Σταματάτου
Η Άδα Σταματάτου πριν από δύο χρόνια είχε απευθύνει έκκληση μέσω Facebook στον πρωθυπουργό ζητώντας του να επανεξετάσει την περίπτωση των αυτιστικών και των ΑμεΑ όσον αφορά στα μέτρα κατά του κορωνοϊού που είχαν ληφθεί τότε λόγω της πανδημίας, αφήνοντας τον 19χρονο Γιάννη εκτός κολύμβησης.
Η κυρία Σταματά του ζητούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιολογήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και λουτρού για τις «ευπαθείς ομάδες, τους αυτιστικούς, τους ΑμεΑ, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν το 6 και να πάνε για τρέξιμο».
Τότε, όπως είχε η ίδια περιγράψει, σε λιγότερο από 24 ώρες δέχτηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του πρωθυπουργού όπου τη ρωτούσαν πότε θα μπορούσε να κάνει μία τηλεδιάσκεψη μαζί του. Η τηλεδιάσκεψη έγινε και ο πρωθυπουργός όπως είχε αναφέρει η κυρία Σταματάτου «υποσχέθηκε ότι θα το λύσει ευθύς αμέσως όπως και έκανε!».
Το ευχαριστώ της Άδα Σταματάτου στον πρωθυπουργό
Στην τελευταία ανάρτησή της η Άδα Σταματάτου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, επισημαίνει «Θέλω να σας περιγράψω τι σημαίνει για μένα η αναπηρία ώστε να προσπαθήσετε όλοι να με /μας βοηθήσετε να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα όχι μόνο στις 3 Δεκεμβρίου αλλά και τις 365 μέρες του κάθε χρόνου. Για μένα αναπηρία είναι μια κατάσταση στην οποία ζω μαζί με τον Γιάννη, εφόσον είμαι ο μοναδικός φροντιστής του,η οποία δεν μου επιτρέπει να κάνω πολλά πράγματα».
«Θα σκεφτείτε ίσως “μα εσύ δεν είσαι ανάπηρη..ο Γιάννης είναι”. Όμως η κατάσταση στην οποία ζει ο Γιάννης με βάζει να ζω και εγώ στην ίδια αναπηρία αποκτώντας τις ίδιες δυσκολίες μαζί του», γράφει χαρακτηριστικά και αναφέρει πως στο βίντεο που δημοσιεύει εμφανίζεται ο γιος της Γιάννης στο κολυμβητήριο Καλλιθέας που πηγαίνει τα τελευταία χρόνια. «Στο μοναδικό μέρος που δεν νιώθει διαφορετικός,που δεν είναι ανάπηρος γιατί τον έχουν συμπεριλάβει στην ομάδα τους», λέει χαρακτηριστικά.
Απομαγνητοφωνημένη η συζήτηση της Άδας Σταματάτου με τον πρωθυπουργό
Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα σας. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία νέα αρχή στον τρόπο επικοινωνία μας με την Κοινωνία των Πολιτών και να μπούμε και εμείς στη λογική των podcast, τα οποία θέλω να έχουν έναν πιο ανθρώπινο, πιο προσωπικό χαρακτήρα. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν μία καλή ιδέα να καλούμε στο Μέγαρο Μαξίμου για μία πολύ ανοιχτή συζήτηση ανθρώπους που μέσα από την προσωπική τους διαδρομή μας έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και που πιστεύω ότι έχουν να μας πουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για διάφορες πτυχές πολιτικής τις οποίες υλοποιούμε.
Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία, με μία συζήτηση με την Άδα Σταματάτου η οποία μπορεί σε κάποιους από σας να είναι γνωστή, στους περισσότερους ίσως είναι άγνωστη, αλλά θα την καλωσορίσω, ζητώντας της καταρχάς να μας πει τη δική της προσωπική ιστορία. Γιατί δέχτηκε να είναι εδώ να συζητήσει μαζί μου; Και πως πιστεύει η ίδια ότι μπορεί να συνεισφέρει σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο για ένα φλέγον ζήτημα το οποίο με απασχολεί και εμένα προσωπικά.
Α. Σταματάτου: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι μία πολύ ωραία ιδέα, να πω καταρχήν, τα podcast. Εγώ ακούω συνέχεια podcast και ενημερώνομαι όταν περπατάω, όταν γυμνάζομαι. Είναι μία πολύ ωραία ιδέα. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέρα, εγώ είμαι μητέρα ενός ατόμου με αναπηρία 23 ετών, του Γιάννη, που έχει βαρύ αυτισμό, αλλά η αναπηρία είναι μία. Δεν υπάρχει νοητική, κινητική. Είναι μία. Και ορίζεται ως το ότι το άτομο που είναι σε αναπηρία και η οικογένειά του δεν μπορεί να κάνει πράγματα που μπορεί να κάνουν άλλοι. Αυτό ουσιαστικά είναι μία κατάσταση στην οποία ζει. Δεν έχει -για να το πω- αυτό που επικρατεί αυτή τη στιγμή όταν κάποιος λέει τη λέξη αναπηρία δίνει μία χροιά αρνητική. Για εμένα δεν υπάρχει αρνητική χροιά ούτε θετική. Είναι μία κατάσταση στην οποία ζεις, η οποία είναι διαφορετική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας