Κρούσματα σήμερα 4/12: Αντιμέτωποι πλέον με την Όμικρον
Αποκαλυπτικά παραδείγματα με τα ποσοστά θνητότητας και εμβολιαστικής κάλυψης, με την μετάλλαξή Όμικρον να είναι στην «πόρτα» μας πλέον και η Δέλτα ακόμα να θερίζει.
Ο Δεκέμβριος έφερε μαζί του και το πρώτο κρούσμα με την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα, στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η ειδική στοχευμένη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 σε εισαγόμενο κρούσμα από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην αναμενόμενη κατά τους ειδικούς εξέλιξη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναλύοντας το χρονικό του κρούσματος Όμικρον , από το πρώτο αρνητικό rapid test στο αεροδρόμιο στις 26 Νοεμβρίου έως το θετικό στις τρεις ημέρες μετά, στις 29, και τον θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) που οδήγησε στην εξέταση και επιβεβαίωση του δείγματος από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Κρούσματα σήμερα 4/12: Ο τυφώνας Δέλτα πλήττει τις «ανεμβολίαστες» περιοχές
Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί για μία ακόμη εβδομάδα μονοπωλώντας το 100% των μεταλλαγμένων στελεχών που εξέτασε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, εξάπλωση που αποτυπώνεται στην αυξημένη διασπορά και την υψηλή θνητότητα του τέταρτου επιδημικού κύματος.
Σήμερα εντοπίστηκαν 6.260 νέα κρούσματα -1.791 στην Αττική, 983 στη Θεσσαλονίκη- και τα ενεργά στην επικράτεια παραμένουν περισσότερα από 50.000 για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Αν και σημειώθηκε μια υποχώρηση της τάξεως του 9% στις μολύνσεις συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση της διασποράς στις ηλικίες 50-70 ετών που δεν έλαβαν την τρίτη δόση, εκτινάσσει την αγωνία των ειδικών.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν συνεχώς την αναγκαιότητα εμβολιασμού, τόσο με την 1η όσο και αναμνηστική δόση. Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 55%, καθώς και αυτές που ακόμα σήμερα εμφανίζουν υψηλή θετικότητα στους ελέγχους του ΕΟΔΥ», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιοχές που κατέγραψαν από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις οποίες τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών παραμένουν χαμηλά: η ΠΕ Θεσσαλονίκης με θετικότητα 1.54% και εμβολιαστική κάλυψη 54.54%, η ΠΕ Ευρυτανίας με 1.81% και 39.23% αντίστοιχα, η ΠΕ Έβρου με 1.84% και 52.33%, η ΠΕ Κιλκίς με 1.51% και 45.84%, η ΠΕ Ημαθίας με 1.22% και 54.59% και η ΠΕ Φθιώτιδας με 1.47% και 52.39%.
Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών που έσπασαν το φράγμα των 700 (704), αποτελώντας το (79.71%) επί του συνόλου, ενώ κατέληξαν 89 ακόμα ασθενείς με COVID-19. Η θνητότητα κατέγραψε αύξηση 4% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όπως και η πίεση στις ΜΕΘ (+8%) και τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν σήμερα πάνω από 4.800 ασθενείς.
Κρούσματα σήμερα 4/12: Αγωνία από την έξαρση της πανδημίας στη νότια Αφρική
Τα στοιχεία από τη διασπορά της παραλλαγής Omicron στις χώρες της νότιας Αφρικής έχουν θορυβήσει τους ειδικούς αφού, όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, αποτυπώνουν το προφίλ ενός εξαιρετικά διεισδυτικού στελέχους.
Η νέα παραλλαγή φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της Δέλτα, με το τέταρτο επιδημικό κύμα στις χώρες του αφρικανικού νότου να συντελεί σε εκθετική αύξηση έως 400% στις νέες διαγνώσεις -8.000 το περασμένο 24ωρο έναντι λιγότερων από 500 δυο εβδομάδες πριν-, 50% αύξηση στους θανάτους αλλά και στις νοσηλείες.
Ο καθηγητής βέβαια διευκρίνισε πως το κύμα κινείται σε αντίστοιχη με τις προηγούμενες παραλλαγές πορεία, χωρίς σημαντικές διαφορές στη νοσηρότητα. Ωστόσο, η επόμενη εβδομάδα θα καθαρίσει περισσότερο το τοπίο, ενώ σε 14 ημέρες θα αποτυπωθεί και το αντίκτυπο της διασποράς στις νοσηλείες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας