Ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες: Μύθοι και Αλήθειες
Στο κείμενο που ακολουθεί θα μάθουμε όλες τις απαντήσεις γύρω από τους μύθους μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούν ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ελληνική και κατ’ επέκταση τη μεσογειακή διατροφή, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι το φρέσκο ψάρι.
Οι πιο συχνές απορίες – ερωτήσεις έχουν να κάνουν με το πόσο “υγιεινό” και συνάμα φρέσκο είναι να επιλέξουμε ένα ψάρι που προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργια. Πολλές ερωτήσεις είναι καχύποπτες ή αναχρονιστικές και όπως συμβαίνει σε κάθε μύθο, προέρχονται λόγω άγνοιας και ημιμάθειας επί του θέματος.
Όπως λοιπόν στα περισσότερα θέματα που μας απασχολούν και αναζητούν απαντήσεις τη λύση δίνει η επιστήμη, έτσι και στα βασικά αυτά ερωτήματα τις απαντήσεις δίνει η ειδικός, Κατερίνα Λύτρα, Senior Veterinarian & Aquaculture Specialist (Κτηνίατρος – Ιχθυοπαθολόγος) η οποία μέσα από μια σειρά video που δημιούργησε η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) απαντά με τεκμηριωμένες πληροφορίες σε όλα όσα μας απασχολούν επί του θέματος. Γενικές πληροφορίες για την παραγωγή, τις τροφές, την φρεσκότητα και την προέλευση , τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά, καθώς και για το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα ψάρια απαντώνται από την ειδικό.
Η σειρά με τα Video που δημιούργησε η ΕΛΟΠΥ, έχει σκοπό να καταρρίψει μύθους και λανθασμένες αντιλήψεις/στερεότυπα που επικρατούν γύρω από τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ενώ παράλληλα θέλει να αναδείξει ότι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι μια εξαιρετική επιλογή στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας.
Ερώτηση 1η : Δίνουν ορμόνες στα ψάρια για να μεγαλώσουν γρήγορα και να «βγουν» στην αγορά ;
Απάντηση: Η ανάπτυξη των ψαριών δεν επιταχύνεται τεχνητά, δηλαδή βάζοντας ορμόνες στην τροφή
Τα ψάρια είναι ένας οργανισμός του οποίου την ανάπτυξη δεν μπορεί κανείς να επιταχύνει τεχνητά, βάζοντας δηλαδή ορμόνες στην τροφή. Τα ψάρια χρειάζονται 3 μήνες στο εκκολαπτήριο και 18 μήνες στους κλωβούς στη θάλασσα για να φτάσουν στο βάρος των 400 γρ. όπου και είναι πλέον εμπορεύσιμα. Δείτε στο Video τι λέει η ειδικός.
Ερώτηση 2η: Όπου υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες η θάλασσα είναι μολυσμένη και ακατάλληλη για μπάνιο;
Απάντηση: Οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι βλαβερές για το περιβάλλον καθώς τα ψάρια αν ζούσαν σε βρώμικα νερά δεν θα επιβίωναν
Οι ιχθυοκαλλιέργειες που βρίσκονται στη θάλασσα έχουν ένα επιτρεπόμενο όριο δραστηριοποίησης γύρω από τους κλωβούς εκτροφής που φτάνει στα 50 μέτρα. Αυτό το όριο μόνο τυχαίο δεν είναι αφού έχουν γίνει μετρήσεις και φαίνεται ότι η επίδραση της δραστηριότητας στο νερό δεν επεκτείνεται πέρα από τα 50 μέτρα. Πολλοί άνθρωποι κολυμπούν ή ψαρεύουν γύρω από τις σημαδούρες κοντά στα κλουβιά και δεν έχει συμβεί πότε κανενός είδους ατύχημα.
Αν τα νερό της ιχθυοκαλλιέργειας ήταν τοξικό, είχε ακαθαρσίες και δεν είχε αρκετό οξυγόνο, αυτό θα είχε πρώτα από όλα αντίκτυπο στα ψάρια, τα οποία θα αρρώσταιναν ή θα πέθαιναν. Η ποιότητα του νερού είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ιχθυοκαλλιέργειας και γι’ αυτό διατηρείται σε καλή κατάσταση από τους παραγωγούς. Γι’ αυτό επίσης και οι ιχθυοκλωβοί μέσα στους οποίους ζουν τα ψάρια μέχρι τη στιγμή που αλιεύονται, βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα όπου υπάρχουν ισχυρά ρεύματα και μεγάλα βάθη. Έτσι, η θάλασσα με την ικανότητα του αυτοκαθαρισμού που έχει, χρησιμοποιεί τυχόν υπολείμματα από την ιχθυοκαλλιέργεια για δικό της όφελος δημιουργώντας θρεπτικά άλατα για το φυτοπλαγκτόν. Δείτε στο Video τι λέει η ειδικός
Η κατάσταση του νερού και του βυθού ελέγχεται καθημερινά με υποβρύχιες κάμερες, αναλύσεις, δύτες, αλλαγές διχτυών και στην περίπτωση που κάτι αποκλίνει από τα όρια, πραγματοποιούνται διορθωτικές ενέργειες. Για την προστασία του περιβάλλοντος έχει προβλεφθεί επίσης η μετακίνηση των ιχθυοκλωβών σε παρακείμενο σημείο, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον, καθώς η θάλασσα έχει την ικανότητα για αυτοκάθαρση. Οι ιχθυοκαλλιέργειες σε περιοχές Natura δεν απαγορεύονται. Εκείνο που απαγορεύεται είναι να υπάρχουν εγκαταστάσεις πάνω από λιβάδια με Ποσειδώνιες ή άλλες φυκιάδες. Σε αυτά τα σημεία δεν δίνονται άδειες για ιχθυοκαλλιέργεια.
Ερώτηση 3η: Το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι φρέσκο;
Απάντηση: Τα ψάρια ιχυοκαλλιέργειας όταν φτάνουν στον ιχθυοπώλη είναι ψάρια ημέρας.
Τα ψάρια της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας όταν φτάνουν στον ιχθυοπώλη είναι ψάρια ημέρας ή ακόμη και μερικών ωρών, καθώς αλιεύονται κατά παραγγελία και οι ποσότητες είναι ελεγχόμενες. Η υγιεινή τους ελέγχεται από τις Κτηνιατρικές αρχές και εφαρμόζεται νομοθετημένο σύστημα Αυτοελέγχου με βάση το οποίο αδειοδοτούνται. Διακινούνται πάντα μέσα σε ισοθερμικά κιβώτια με πάγο και συνεπώς φτάνουν φρέσκα στο σημείο πώλησης διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά. Μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αυτή τη φρεσκότητα των ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας βλέποντας αν τα μάτια είναι διαφανή, λαμπερά και κρυστάλλινα και πατώντας τη σάρκα τους η οποία δεν συμπιέζεται. Δείτε τα όσα αναφέρει στο ακόλουθο video η ειδικός.
Η ασφάλεια της πραγματικής γνώσης
Μετά από όλα όσα αναφέρει στα video που παρακολουθήσαμε η κυρία Κατερίνα Λύτρα, αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικό είναι οτι στα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργιας μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς από που προέρχεται το κάθε ψάρι, να είμαστε σίγουροι οτι διακινούνται μέσα σε κιβώτια ή σε συσκευασία, αν είναι φιλεταρισμένα και οτι όλα τα κιβώτια ή οι συσκευασίες αυτές φέρουν μία ετικέτα που έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως: το όνομα του παραγωγού, το είδος του ψαριού, την ημερομηνία αλίευσης, τον κωδικό αριθμό του συσκευαστηρίου στο οποίο συσκευάστηκαν. Επιλέγοντας λοιπόν για το τραπέζι μας, ψάρι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργιας γνωρίζουμε τα πάντα για αυτό.
Η ανάγνωση της ετικέτας
Όπως συμπεραίνουμε από τα video μπορούμε να ξέρουμε τα πάντα για κάθε ψάρι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργιας ειδικά όταν ξέρουμε να διαβάσουμε την ετικέτα μέσω της οποίας μπορούμε και να επικοινωνήσουμε με τον παραγωγό σε περίπτωση που προκύψει κάποιο θέμα.
Πως τη διαβάζουμε
Ο λεξάριθμος μέσα στο οβάλ πλαίσιο είναι ο κωδικός άδειας του συσκευαστηρίου και είναι καταχωρημένος στα αρχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση minagric.gr ο καταναλωτής μπορεί να βάλει τον παραπάνω λεξάριθμο και να βρει τη διεύθυνση επαφής με τον παραγωγό.
Στο site fishfromgreece.com υπάρχει αναρτημένο FAQ με αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.Παρακάτω το link: https://fishfromgreece.com/syxnes-erwthseis/
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας