Η σουργελοποίηση της Κομισιόν
Γνωρίζετε την Χέλενα Νταλί; Όχι; Υπό κανονικές συνθήκες θα σας λέγαμε ότι δεν χάνετε και τίποτα, θα μπορούσε να είναι η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Ωστόσο, λόγω συγκεκριμένου συμβάντος, καλό είναι να τη γνωρίσετε.
Είναι η Μαλτέζα Επίτροπος Ισότητας. Η οποία ανησυχούσα μάλλον ότι τα πράγματα στην ΕΕ δεν είναι αρκετά ίσια, είπε να τα ισιώσει λίγο παραπάνω. Και εκεί το πράγμα στράβωσε.
Είχε λοιπόν τη φαεινή ιδέα, προφανώς για να δικαιολογήσει τη θέση της και τα μισθά της, να εκδώσει ένα έγγραφο εσωτερικής επικοινωνίας στελεχών και υπαλλήλων της Κομισιόν με το οποίο προσπάθησε, επιδεικνύοντας ζήλο που ξεχείλιζε «πολιτική ορθότητα», να θεσπίσει οδηγίες στο πλαίσιο του σχεδίου για μια «Ένωση της Ισότητας».
Στόχος, υποτίθεται, να μην υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στον δημόσιο λόγο των κομισάριων αλλά και προκειμένου, όπως αναφέρεται, «όλοι να εισπράττουν εκτίμηση και αναγνώριση σε όλες τις εργασίες μας ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή εθνικότητας, θρησκείας ή πίστης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού». Και εδώ αρχίζει η σουργελοποίηση.
Ας δούμε μερικές από της οδηγίες όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα του Politico, μετά από αποκάλυψη του εγγράφου στην ιταλική εφημερίδα «il Giornale».
Τα στελέχη και εργαζόμενοι στην Κομισιόν «να μην απευθύνονται ποτέ σε ένα ακροατήριο ως “κυρίες και κύριοι” αλλά να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως “Αγαπητοί συνάδελφοι”».
Επίσης να αποφεύγουν όρους όπως «Κύριος ή Κυρία, εκτός και αν κάτι τέτοιο αποτελεί σαφή επιθυμία του ατόμου προς το οποίο απευθύνονται». Αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν τον γενικό όρο «Ms universally».
Δηλαδή, όταν απευθύνεσαι σε κάποιον ή σε κάποια θα πρέπει να τον ρωτήσεις «θέλετε να σας αποκαλώ Κύριο, Κυρία ή «Ms universally»; Αν είναι κάποιος κανονικός άνθρωπος και όχι κολλητός της Νταλί μυημένος στην τρικυμία της, το πιθανότερο είναι ότι θα παρεξηγηθεί και θα θεωρήσει ότι τον προσβάλλεις ή τον δουλεύεις. Ή ότι τον μπέρδεψες με κάποιον-κάποια που συμμετέχει σε καλλιστεία ή σε διαγωνισμό bodybuilding.
Στη συνέχεια προχωρά ακόμα περισσότερο στο «ψητό» το οποίο δεν λείπει από κανέναν μπουφέ πολιτικής ορθότητας.
«Να μην θεωρείτε δεδομένο ότι όλοι είναι Χριστιανοί. Δεν ισχύουν για όλους οι χριστιανικές γιορτές ούτε όλοι οι Χριστιανοί τις γιορτάζουν τις ίδιες ημερομηνίες»…
Γι’ αυτό οι επιμελείς εργαζόμενοι στην Κομισιόν θα πρέπει να αποφεύγουν εκφράσεις όπως «Τα Χριστούγεννα μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος» και να προτιμούν το «Οι γιορτές μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος» και αντί για «Καλά Χριστούγεννα» να εύχονται «Καλές Γιορτές».
Η πιθανότητα να προκαλείται μεγαλύτερο άγχος από τη βλακεία της Νταλί και των ομοίων της δεν τους περνά από το μυαλό.
Προτείνει επίσης να μην χρησιμοποιείται η έκφραση «χριστιανικά ονόματα», αλλά στη θέση της το «μικρό όνομα» ή «πρώτο όνομα» ή «βαπτιστικό όνομα». Και για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα παρεξηγηθεί κανείς όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα ζευγάρι στο πλαίσιο ενός παραδείγματος, κειμένου ή οτιδήποτε σχετικό, να μην χρησιμοποιεί χριστιανικά ονόματα όπως «Μαρία και Τζον», αλλά πιο διεθνή όπως «Μαλίκα και Χούλιο». Η Νταλί θεωρεί πιο φυσιολογικότο όνομα «Μαλίκα» στην Ευρώπη από το «Μαρία».
Και επειδή η βλακεία σύμφωνα με τον Αϊνστάιν είναι άπειρη, η εμπνευσμένη Μαλτέζα προτείνει να αποφεύγονται «όροι που δηλώνουν το φύλο», όπως το αγγλικός όρος «man-made» που σημαίνει «χειροποίητος» γιατί στα αγγλικά η λέξη «man, εκτός από «άνθρωπος» σημαίνει και «άνδρας»…
Άρα, η προέκταση αυτού είναι ότι δεν είμαι σωστό κάποιος να είναι άνδρας, κακώς γεννήθηκε έτσι, θα έπρεπε να γεννηθεί κομοδίνο που είναι ουδέτερο αλλά και πάλι να μην είναι «man–made». Με αυτή τη λογική ούτε «hand–made» μπορεί να είναι γιατί θα θιγούν τα πόδια.
Εντέλει τα αγγλικά θα πρέπει να αναθεωρηθούν σε μεγάλο μέρος, καθότι διεθνής γλώσσα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Οπότε δεν θα λέμε πχ «τί κάνει ο άνδρας σου», αλλά ίσως «τι κάνει ο Μαλίκας σου» και ας είναι γυναικείο όνομα και έτσι θα έχουμε με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια, ούτε ως άνδρα θα τον περιγράφουμε, ούτε με χριστιανικό όνομα.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι προκλήθηκαν πολιτικές και ευρύτερες αντιδράσεις ακόμα και εντός της Κομισιόν- αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι «θα τρελαθούμε με την Νταλί βιώνουμε τον σουρεαλισμό» -με αποτέλεσμα το έγγραφο να αποσυρθεί.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν για την προσπάθεια απο-χριστιανοποίησης των… Χριστουγέννων, από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και πρώην Επίτροπο της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι που έγραψε στο twitter μετά την απόσυρση του εγγράφου «Ζήτω τα Χριστούγεννα. Ζήτω η κοινή λογική», από τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έγραψε ότι είναι «παράλογο και λάθος έγγραφο» και ότι «η πολιτισμική ταυτότητα είναι αξία και όχι απειλή» και γενικά από πολλά πολιτικά πρόσωπα που απέρριψαν τη σουργελοποίηση της ΕΕ.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και είναι δομικό στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών: Πρόσωπα σαν την Νταλί βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις και επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων οι οποίοι βρίσκονται έρμαια της ιδεοληψίας, της αμορφωσιάς και των συμπλεγμάτων του κάθε απίθανου που έτυχε να βρεθεί Επίτροπος λόγω εσωτερικών διεργασιών ή και εσωκομματικής καραμπόλας στη χώρα του.
Σε μία κανονική Ευρώπη που θα λειτουργούσε ως τέτοια, στον εκάστοτε ευρω-μανδαρίνος που θα πρότεινε να χρησιμοποιείται το όνομα «Μαλίκα» αντί «Μαρία», θα του αφαιρείτο η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και στελνόταν να ζήσει σε χώρα όπου όντως το «Μαλίκα» είναι κοινό όνομα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας