Τα κρούσματα για σήμερα Τετάρτη 08/12 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη τα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 7.009, εκ των οποίων τα 2.156 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και 1.048 στην Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ήδη, το κυβερνητικό επιτελείο, δια στόματος πρωθυπουργού, επέβαλλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με διοικητικό πρόστιμο που θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Στο “βαθύ κόκκινο” 26 νέες περιοχές
Η Ευρυτανία είναι η τελευταία περιοχή που χαρακτηρίστηκε ως «βαθιά κόκκινη» λόγω κρουσμάτων και έτσι το συνολικό νούμερο των περιφερειών που είναι σε αυτή την κατηγορία, είναι πλέον 26.
Αναλυτικά:
- Θεσσαλονίκη
- Αγιον Ορος
- Αχαΐα
- Λάρισα
- Μαγνησία
- Καστοριά
- Κιλκίς
- Ημαθία
- Πιερία
- Φλώρινα
- Εβρος
- Πέλλα
- Δράμα
- Μεσσηνία
- Σέρρες
- Τρίκαλα
- Κοζάνη
- Καρδίτσα
- Χαλκιδική
- Φθιώτιδα
- Θάσος
- Λέσβος
- Γρεβενά
- Αρτα
- Αιτωλοακαρνανία
- Ευρυτανία
- Αργολίδα
- Μεσσηνία
Αντίθετα, αισιοδοξία υπάρχει για την Ξάνθη, η οποία υποβαθμίστηκε στο επίπεδο 4 ενώ και το Ρέθυμνο υποβιβάστηκε στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού χάρτη.
Σαρηγιάννης: Αποκλιμάκωση στα κρούσματα
Ο καθηγητής εξήγησε ότι ήδη παρατηρείται αποκλιμάκωση στον αριθμό των μολύνσεων, με τον δείκτη R να πέφτει κάτω από την μονάδα και συγκεκριμένα στο 0,9. «Το νούμερο αυτό δείχνει ότι υπάρχει πτώση στη διασπορά», εξήγησε ο καθηγητής.
Όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει σε σημείο κορύφωσης, ωστόσο και εκεί θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση βρίσκεται στο ξεκίνημά της.
Για τους θανάτους ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα αποκλιμάκωση, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι λογικό όταν οι υπόλοιποι αριθμοί ήταν επί εβδομάδες πολύ μεγάλοι.
Επανέλαβε δε την ανάγκη για αυξημένο τέστινγκ σε ανεμβολίαστους αλλά σε εμβολιασμένους, διευκρινίζοντας το εμβόλιο σε προστατεύει αλλά αφήνει μια μικρή πόρτα ανοιχτή για τον ιό, αν δεν προσέχεις.
Εφιαλτική πρόβλεψη Τζανάκη για τους θανάτους
Όπως είπε στο MEGA ο κ. Τζανάκης τα μοντέλα του δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε 2.000 θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι η πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό προσφέρει προστασία μία με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιασμού προσφέρει την αποφυγή της διασωλήνωσης και του θανάτου και η προστασία έρχεται 20 ημέρες αργότερα. Επομένως, αν κάποιος εμβολιαστεί τώρα θα είναι προστατευμένος μετά τις γιορτές, σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
«Από την 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς το 90% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν μη εμβολιασμένοι. Η ομάδα αυτή που προσθέτει στους θανάτους είναι αυτή η δύσκολη ομάδα. Από αυτή τη δεξαμενή θα έρθει η πληθώρα των θανάτων» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε πως η μάσκα προσφέρει προστασία κατά της διασποράς του ιού και πρότεινε να γίνονται rapid test, ακόμα και στους εμβολιασμένους. «Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα έχει 99% προστασία για να μη μολυνθεί. Θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή, ακόμα και με τη μάσκα, έστω και με ένα άτομο δίπλα μας. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα test, αν και είμαι τριπλά εμβολιασμένος, για να είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ασυμπτωματικός φορέας» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης.
Ο ίδιος, τέλος, πρόσθεσε «προτρέπω τους γονείς που έχουν παιδιά υπέρβαρα, που έχουν χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο εάν έχουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αιματολογικά, ογκολογικά, αυτοί κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο». «Αυτό το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια. Προτρέπω τους γονείς οι οποίοι έχουν φόβους να συζητήσουν σοβαρά και να διαχειριστούν τους φόβους τους με τον παιδίατρό τους», κατέληξε ο Νίκος Τζανάκης.
Πότε «ανοίγουν» τα ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών
Την ίδια ώρα σε μια νέα σημαντική φάση εισέρχεται η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού «Ελευθερία» στη χώρα μας από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου καθώς ανοίγει η ομπρέλα του εμβολιασμού για τη λοίμωξη Covid-19 και για τα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων.
Τρία 24ωρα αργότερα θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των παιδικών εμβολίων Pfizer/BioNTech, που έχουν λάβει έγκριση από τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που παρουσίασε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά,από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των περίπου 750.000 παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων σε περίπου 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται.
Γκάγκα: Οι θάνατοι θα εξακολουθούν να αυξάνονται
Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό θα εξακολουθεί να αυξάνει και τις επόμενες μέρες, ακόμα και αν τα κρούσματα παρουσιάσουν σημαντική μείωση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο αριθμός των κρουσμάτων με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σταθεροποιείται και ίσως έχει και μια μικρή κάμψη και οι ασθενείς που νόσησαν πριν 10 μέρες είναι αυτοί που είναι στις μονάδες τώρα και αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές.
«Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες. Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε και αυτοί που διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.
Ωστόσο, επισήμανε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως σε πολίτες πάνω από 70 ετών και γι’ αυτό κι έγινε ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. «Έχουμε βεβαίως και ανθρώπους άλλους που χάνονται, όπως εγκύους. Μόνο στην 4η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν 27 έγκυες γυναίκες, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές, διασωληνώθηκαν 7 και είχαμε και θάνατο. Μιλάμε για τεράστια νούμερα για κοπέλες που είναι υγιείς και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι οι θάνατοι είναι κυρίως σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα. Είπε δε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Από γρίπη έχουμε από 250-400 θανάτους τον χρόνο και στη γρίπη δεν έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα κάθε μέρα, όπως με τον κορωνοϊό», επισήμανε.
Ερωτηθείσα αν εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να επεκταθεί και στους πολίτες από 50 ετών, τόνισε ότι σε αυτές τις ηλικίες «δε βλέπουμε βαριά κρούσματα. Βεβαίως τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας γιατί θα φέρει καινούρια ευρήματα».