Ιταλία: Ρομπότ σχεδιάζεται να επανασυνθέσει κομμάτια έργα τέχνης στην Πομπηία
Κάντε εικόνα να κρατάτε στα χέρια σας ένα παζλ με 10.000 κομμάτια αλλά να μην βρίσκετε τη φωτογραφία του παζλ στο κουτί. Βασικά δεν έχετε στα χέρια σας ούτε το κουτί, διότι αυτό αφανίστηκε πριν από 2.000 χρόνια. Τα κομμάτια αυτά του παζλ είναι τμήματα από τους ναούς της αρχαίας Πομπηίας, την οποία ισοπέδωσε η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Κάποια κομμάτια λείπουν και άλλα έχουν καταστραφεί. Και αντί για όμορφα σχηματισμένα κομμάτια παζλ, κάποια από αυτά είναι διαλυμένα. Πώς το φτιάχνουμε λοιπόν αυτό το παζλ; Επιστήμονες στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΙΙΤ) βρήκαν λύση γι΄αυτό. Θα φτιάξουν ένα ρομπότ στην Ιταλία.
Ρομπότ θα συνθέσει από την αρχή τα σπασμένα κομμάτια της Πομπηίας
Το σχέδιο, που έχει το ακρωνύμιο RePAIR, συνδυάζει τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και την αρχαιολογία σε μια προσπάθεια αναπαραγωγής των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της Πομπηίας που διαφορετικά θα παραμένουν ελλιπή διότι είτε είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα είτε απαιτούν τεράστια ποσότητα ανθρώπινης εργασίας και χρόνου. Τα αρχικά RePAIR σημαίνουν «Ανασυγκροτώντας το Παρελθόν: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική Συναντούν την Πολιτιστική Κληρονομιά».
Έτσι τους προσεχείς μήνες οι ερευνητές του ΙΙΤ και οι συνεργάτες τους σε μια σειρά πανεπιστημίων σε άλλες χώρες θα δημιουργήσουν, θα προγραμματίσουν, θα δοκιμάσουν και θα εγκαταστήσουν ένα ρομπότ ώστε να επανασυνθέσει τα κομμάτια των κατεστραμμένων τοιχογραφιών σε δύο κτίρια.
Στο πρώτο κτίριο υπάρχει μια εικόνα τού πώς έδειχναν η νωπογραφίες που μέχρι πρότινος ήταν σε άψογη κατάσταση. Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ιδέα πώς ήταν στο δεύτερο κτίριο, με τα κομμάτια να έχουν συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες ας μια αποθήκη, περιμένοντας να έρθει κάποιος -ή κάτι- να τα επανασυναρμολογήσει και να κοσμούν τα ευρήματα τον αρχαιολογικό χώρο.
Μπορεί το σχέδιο στην Ιταλία να αποτύχει αλλά μπορεί να κάνει και θραύση
Βεβαίως το RePAIR είναι σε ένα πειραματικό στάδιο και μπορεί και να μην έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, παραδέχεται η Αριάνα Ταβίλια, διευθύντρια του Κέντρου του ΙΙΤ για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Τεχνολογία, με έδρα τη Βενετία.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 3,5 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια για… λιγότερο σίγουρα σχέδια που αποσκοπούν σε «ριζικά καινοτόμες μελλοντικές τεχνολογίες».
Εφόσον το πρόγραμμα στην Ιταλία αποβεί επιτυχημένο, η τεχνολογία αυτή θα μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί για την επανασυναρμολόγηση μιας ευρείας γκάμας τεμαχισμένων έργων τέχνης των οποίων η ανασύσταση θεωρείτο «πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες», όπως λέει ο συντονιστής του σχεδίου Μαρτσέλο Πελίλο, καθηγητής Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας. «Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε επιτυχείς, γιατί αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν», προσθέτει γελώντας ο κ. Πελίλο. «Πραγματικά πρόκειται για την τρέλα στο ύψιστο επίπεδο», παραδέχεται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας