Οικονομία

Εξαγωγές: Σημειώθηκε νέα μεγάλη άνοδος για τον Οκτώβριο

Εξαγωγές: Σημειώθηκε νέα μεγάλη άνοδος για τον Οκτώβριο
Εξαγωγές: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, αυτή τη φορά για το μήνα Οκτώβριο.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, αυτή τη φορά για το μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων σε ανακοίνωσή του, αλλά προσθέτει πως στον αντίποδα, μόνιμη πηγή προβληματισμού αποτελεί η ταυτόχρονη σημαντική άνοδος των εξαγωγών και η περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, παράγοντες που υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης στήριξης της εγχώριας παραγωγής.

Τον Οκτώβριο οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 3,71 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 36,6%, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 5,87 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 42,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Καταλυτικό ρόλο στη νέα μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο των Χημικών (-1,4%). Πιο συγκεκριμένα, τη σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση για τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+143,4%), των Βιομηχανικών (+37,3%), των Τροφίμων (+9,5%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (+22,8%) και των Πρώτων Υλών (+50,2%), ενώ στάσιμες παρέμειναν οι εξαγωγές των Μηχανημάτων (+1,1%). Σημαντική αύξηση εμφανίζουν και οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές των Ποτών & Καπνού (+3,7%), Λαδιών (+37,8%) και τα χαμηλής σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικά Προϊόντα (+13,3%).

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τεράστια άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2021, καθώς αυξήθηκαν κατά 994 εκατ. ευρώ ή κατά 36,6% και ανήλθαν σε 3,71 δισ. ευρώ έναντι 2,72 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ανήλθαν στα 2,59 δισ. ευρώ από 2,24 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 353 εκατ. ευρώ ή κατά 15,8%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η σημαντικότατη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 143,4%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments