Πολιτική

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση

Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση

Με την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η ψήφιση, από την ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνον η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Τροπολογία για τους υγειονομικούς

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ίσης προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου βασικού μηνιαίου μισθού των υγειονομικών, καθώς και η μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης, από τους έξι στους τρεις μήνες.

Την ρύθμιση υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών», ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.

Πάγωμα στις χρεώσεις υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Υπερψηφίστηκε επίσης η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προβλέπει την αναστολή των χρεώσεων των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για πέντε μήνες, και την εξόφληση των λογαριασμών φυσικού αερίου, σε τέσσερις δόσεις.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κάνοντας λόγο για «ένα πολύ σημαντικό, ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό σχέδιο, που θα εγκαθιδρύσει στη χώρα ένα νέο παραγωγικό ενεργειακό μοντέλο, ενισχύοντας την οικονομία και την ανάταξη της Δυτικής Μακεδονίας».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τους στόχους του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε ερημοποίηση τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το ίδιο το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε «μη αναπτυξιακό», «αντιπεριβαλλοντικό», έως και «εγκληματικό».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκε κυρίως η αποκατάσταση των εδαφών στις λιγνιτικές ζώνες, ο ρόλος και οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ καθώς και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας με ανταποδοτικά κίνητρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο