Κόσμος

Παραλλαγή Όμικρον έναντι μετάλλαξης Δέλτα – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Παραλλαγή Όμικρον έναντι μετάλλαξης Δέλτα – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Παραλλαγή Όμικρον έναντι μετάλλαξης Δέλτα: Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από την Αφρική

Θετικά σημάδια καταφθάνουν από την Αφρική όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή Όμικρον κυρίως σε σχέση με το πόσο βαριά αρωωσταίνουν οι νοσούντες.

Σύμφωνα με τα πρώτα νοσοκομειακά στοιχεία που δημοσιεύει το Reuters, λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία κατά το τελευταίο κύμα της νόσου (που σχετίζεται με τη μετάλλαξη «Όμικρον») υπέφεραν από βαριά νόσηση, όταν στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας, βαριά νόσηση είχαν παρουσιάσει τα 2/3 των εισαχθέντων σε νοσοκομεία.

Τα δεδομένα δημοσιοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Τσουάνε, δηλαδή της μητροπολιτικής περιοχής που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια, όπου εντοπίστηκε η πρώτη ύποπτη εκδήλωση της μετάλλαξης «Όμικρον», με 1.633 εισαγωγές σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία μεταξύ14 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου.

Από τους εισαχθέντες αυτούς, το 31% είχε εμφανίσει βαριά νόσηση –δηλαδή οι ασθενείς χρειάστηκαν οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη αναπνοής – έναντι 66% των ασθενών που είχαν νοσήσει βαριά στην αρχή του δεύτερου κύματος και 67% που είχαν νοσήσει βαριά στις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου.

Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική σήμαναν πρώτοι συναγερμό για τη νέα μετάλλαξη στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν παρατήρησαν έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων, ειδικά στην πρωτεϊνική ακίδα που ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Έκτοτε οι ειδικοί προσπαθούν να υπολογίσουν κατά πόσον οι μεταλλάξεις αυτές καθιστούν την Όμικρον πιο μεταδοτική ή πιο επικίνδυνη και εάν τα εμβόλια ή η προηγηθείσα νόσηση παρέχει προστασία.

Επιφύλαξη για την μελέτη

Ο NICD εφιστά την προσοχή ότι η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς αφού δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση καθώς και ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης μπορεί να αυξηθούν όσο το τέταρτο κύμα προχωρά.

Ωστόσο, η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το πόσοι από τους ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι ή όχι, οπότε δεν είναι σαφές σε ποια έκταση η υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κατέστησε ηπιότερα τα συμπτώματα.

Γενικά, τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι αυτή είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σύγκριση με όποια προηγουμένη παραλλαγή, αλλά ότι τα συμπτώματα ίσως να είναι ηπιότερα, με χαμηλότερα επίπεδα εισαγωγών σε νοσοκομεία, ειδικότερα μεταξύ των εμβολιασμένων ασθενών.

Η Νότια Αφρική κατέγραψε 20.000 νέα κρούσματα την Τετάρτη, αριθμός ρεκόρ από την ημέρα που ανιχνεύθηκε η «Όμικρον» και 36 θανάτους σχετιζόμενους με τη νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments