Ο Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα κάνει το τελευταίο λάθος.
Ο κ. Καραϊτίδης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και σημείωσε: “Υπό τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς που είναι συνθήκες έντασης και έχουν και ένα χαρακτήρα ψυχροπολεμικό, θα σας έλεγα ότι η περίοδος δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για να επιδιώξουμε και να εξασφαλίσουμε θεαματικά αποτελέσματα από την επίσκεψη αυτή. Παρ’ όλα αυτά όμως και παρά το βεβαρυμένο κλίμα όχι το διμερές αλλά το διεθνές, το τονίζω αυτό και τις δεσμεύσεις που έχει η ελληνική πλευρά ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κτλ πιστεύω είναι ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με τη μεγάλη αυτή χώρα….”.
“Νομίζω ότι οι Ρώσοι εκτίμησαν το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επεδίωξε την επίσκεψη υπό το κλίμα που υπάρχει και επίσης πιστεύω ότι συμμερίζονται την πολύ ρεαλιστική όπως ορθά την χαρακτηρίσατε προσέγγιση στις διμερείς μας σχέσεις. Δεν ήταν δυνατό να υπάρξουν κορώνες θριάμβου, ούτε χαρακτηρισμοί πανηγυρικοί, ήταν μια επίσκεψη σε μετρημένο τόνο, έβαλε τα πράγματα νομίζω στη σωστή τους βάση. Εμείς έχουμε περιορισμένες δυνατότητες απέναντι στη Ρωσία και η Ρωσία πολύ σαφώς μας είπε ότι έχει και εκείνη τέτοιου είδους περιορισμούς, όχι μόνο σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά και σε ότι αφορά την Τουρκία. Ένα θέμα που εμάς μας ενδιαφέρει άμεσα και που όπως ήταν φυσικό ο κ. Μητσοτάκης το έθιξε αλλά εκεί οι Ρώσοι ούτε από αβρότητα δεν χρησιμοποίησαν κάποια διατύπωση….”. δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραϊτίδης.
“Σε αυτό τον τομέα ο Πούτιν πολύ ρεαλιστικά σε βαθμό κυνισμού μας είπε ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο και πιστεύω ότι και εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη άρα μας είπε λύστε τις διαφορές σας με την Τουρκία μέσω της διαδικασίας του διαλόγου. Όχι όταν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό αλλά θα ήταν και περίεργο αν μας παρείχε υποστήριξη. Εντούτοις μια καλύτερη φράση μια νύξη καλύτερης διάθεσης, πιστεύω θα μπορούσε να υπάρξει και είναι λυπηρό για το κλίμα της εξωτερικής μας πολιτικής ότι η Ρωσία ότι αυτή τη μικρή έστω ένδειξη συμπάθειας δεν μας την έδωσε….”. δήλωσε ο Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης.
“Οι Ρώσοι όχι απλώς το γνωρίζουν αλλά ασφαλώς εκμεταλλεύονται αυτή την επί δεκαετίες παλλινδρομική κίνηση της Τουρκίας μεταξύ της μιας πλευράς της Δυτικής δηλαδή και της άλλης πλευράς της Ρωσικής. Σε αυτή τη φάση νομίζω ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας την εξυπηρετεί. Έχουμε τις παραγγελίες των S-400, επίκειται και δεύτερη παραγγελία όπως οι ρωσικοί κύκλοι άφησαν να εννοηθεί. Επομένως είναι κάτι που την ευνοεί και δημιουργεί επίσης και ρήγματα στην πτέρυγα του ΝΑΤΟ που και αυτό σε τελευταία ανάλυση την εξυπηρετεί και την συμφέρει…”.
“Όσο η Δύση έχει μια ανοχή που δείχνει συγχρόνως ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας τόσο η Τουρκία θα συνεχίζει να πιέζει, να προκαλεί και να απειλεί…. Η Τουρκία έχει πλέον χάσει τη νοοτροπία μιας μεγάλης δύναμης, μιας περιφερειακής δύναμης που θέλει να διαδραματίσει ένα αυτόνομο ρόλο στην περιοχή της αλλά και ευρύτερα και διεθνώς, και θέλει μεν τη Δυτική Συμμαχία αλλά τη θέλει με το δικό της τρόπο και με τους όρους που αυτή έχει επιλέξει” δήλωσε ο Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης.
“Για να νομισθεί ότι θεωρούμε όλα τα δεδομένα είναι ευνοϊκά για την Τουρκία και της επιτρέπουν να συνεχίσει αυτή την εκβιαστική κίνηση, την αμφιταλάντευση, υπάρχουν και μειονεκτήματα σοβαρά στην Τουρκική στάση. Ποια είναι αυτά; Αυτά που τώρα είπατε και που συνίστανται σε μια παρεξήγηση ως προς τις δυνατότητες αντίδρασης της Δύσης. Η μεν Δύση δεν αντιδρά όσο θα μπορούσε γιατί πιστεύει στην καλύτερη διάθεση της Τουρκίας η μεν Τουρκία προχωρεί πέρα του σημείου που φαίνεται να προχωρεί…”.
Παράλληλα συζητήθηκαν ότι δεν ξέρουμε πότε μια λάθος κίνηση από την Τουρκία έναντι της Δύσης θα λήξει την ανοχή που απολαμβάνει καθώς και για το ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική εξοπλισμών, συμμαχιών και αποτροπής ανεξαρτήτως τουρκικών τακτικισμών.
Τέλος για την πειθήνια συμπεριφορά, που εγκαταλείψαμε, εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως δειλία και από τους συμμάχους ως αδυναμία.