Αλλάζουν όλα ενόψει Όμικρον – Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Σε μια νέα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, φαίνεται πως περνά η Ευρώπη. Στη σύνοδο κορυφής τα νεωτέρα δεδομένα, όχι μόνον δεν καθησυχάζουν αλλά προκαλούν την ανάγκη ακόμη αυστηρότερων και πιο προστατευτικών μέτρων για τη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί, δηλαδή ο συνδυασμός Δέλτα και Όμικρον.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων των ευρωπαίων ηγετών, προς αυτή τη κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι «η εμφάνιση νέων παραλλαγών μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς. Περισσότερο από ποτέ, ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων, παραμένει το καλύτερο εργαλείο μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο συντονισμός των μέτρων μας, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, είναι κρίσιμος, ιδίως για τη διατήρηση της κινητικότητας».
Τι εκτιμούν οι ειδικοί στην Βρετανία
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μεγ. Βρετανία, οι ειδικοί εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του έτους, η Όμικρον, θα αρχίσει να έχει γεωμετρική πρόοδο, με συνέπεια να μεταδίδεται ταυτόχρονα σε όλο το πληθυσμό. Η ίδια ανησυχία εκφράζεται και από το σύνολο των επιστημόνων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, είναι έντονη η διάθεση για τη λήψη νέων απαγορευτικών μέτρων και αυστηροποίησης των ελέγχων. Η Ελλάδα ήδη έχει ανακοινώσει ανάλογα μέτρα για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα μας ενόψει εορτών. Απόφαση που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ομολόγους του.
Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, το κλείσιμο των συνόρων, δεν είναι εντός των μέτρων που αναζητούν. Ούτε το γενικότερο και ευρύτερο lock down. Αν και κάποιοι εκ των ηγετών δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, για τυχόν επανάληψη του φαινομένου.
Η κατάσταση δεν είναι καλή. Και αυτό ομολογήθηκε από όλους. Συζητήθηκε για άλλη μια φορά το μέτρο της επαναφοράς της τηλεργασίας σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και όχι αποκλειστικά και μόνον στον ιδιωτικό τομέα.
Η άποψη των επιστημόνων
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και στάση που κρατούν οι επιστήμονες σε ολόκληρο το κόσμο. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι πως το κοκτέιλ δέλτα/όμικρον, θα προκαλέσει εκατομμύρια κρούσματα, με συνέπεια να διαλύονται τα δημόσια συστήματα υγείας. Μπορεί προσώρας το Όμικρον, να εμφανίζει ήπια συμπτώματα αλλά ο συνδυασμός των δυο κορωνοϊών μπορεί να γίνει εκρηκτικός.
Ο Γιώργος Παυλάκης εις εκ των αριστων επιστημόνων παγκοσμίως, στο τομέα του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τη τελευταία συνομιλία που είχαμε μαζί του, θεωρεί πως πρέπει να περιοριστούν δραματικά, κατά τη περίοδο των εορτών οι μεγάλες συναθροίσεις σε χώρους διασκέδασης, ευλαβική και αυστηρή τήρηση της μάσκας, περιορισμός συναθροίσεων. Ταυτοχρόνως καλεί όλο το κόσμο να προσέλθει μαζικά στο πρόγραμμα του εμβολιασμού συμπεριλαμβανομενης και της τριτης δοσης, καθώς αυτό αποτελεί «τη πρώτη και βασική άμυνα».
Επισημαίνει, όμως, πως για να μη φτάσουν οι πολίτες στη πόρτα του νοσοκομείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, απαιτείται ένας συνδυασμός: εμβολίου και αυστηροποίησης των προστατευτικών μέσων. «Όλοι μπορεί να κολλήσουμε είτε από Δέλτα είτε από Όμικρον. Ακομα και εμβολιασμενοι, που μπορει να εχουν ηπια συμπτωματα, αλλα συμβαλλουν στην διασπορα του ιου και τη συνεχιση της επιδημιας. Επομένως, χρειάζεται εκτός του εμβολίου να λαμβάνουμε τα προσωπικά μας μέτρα. Το εμβόλιο είναι το πρώτο όπλο, ασφαλες και αποτελεσματικο. Αλλά δεν φτάνει απο μόνο του».
Για την περίοδο των εορτών
Αναφορικά με τη περίοδο των εορτών θεωρεί πως οι όποιες μικρές συγκεντρώσεις σε σπίτια θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με πολύ μεγάλη προσοχή και κυρίως με μικρό αριθμό ατόμων. Τα γρηγορα και φθηνα τεστ πρεπει να χρησιμοποιηθουν εκτεταμενα ώστε να αποφυγουμε την μολυση από ασυμπτωματικους. Φυσικά για τον ίδιον ούτε λόγος για μεγάλες συγκεντρώσεις σε κέντρα διασκέδασης. «Αν θέλουμε να αντέξουμε για τα επόμενα χρόνια και να νικησουμε γρηγορα την επιδημια».
«Η μεγάλη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ ζωής και θανάτου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι», λέει με το πιο εμφατικό τρόπο, συμπληρώνοντας πως «όλοι ανεξαιρέτως, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνία, οφείλουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό τείχος. Δεν χρειάζεται τώρα η αντιπαράθεση. Είναι η ωρα για συναινετικες διαδικασιες και συντονισμενες δρασεις κατά του ιου»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας