Ελλάδα

Παραλλαγή Όμικρον: Επεκτείνεται στην Ελλάδα η μετάλλαξη

Παραλλαγή Όμικρον: Επεκτείνεται στην Ελλάδα η μετάλλαξη
Παραλλαγή Όμικρον: Συνεχίζει να επεκτείνεται η μετάλλαξη στην Ελλάδα, με το κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς να μελετούν νέα μέτρα κατά της πανδημίας.

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στην Ελλάδα, καθώς ήδη έχουν βρεθεί 14 κρούσματα. Βέβαια αυτό δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες και στο κυβερνητικό επιτελείο κυρίως λόγω της αύξησης των συναθροίσεων ενόψει Χριστουγέννων.

Οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, φοβούνται περαιτέρω διασπορά του ιού λόγω των περισσότερων συναναστροφών σε κλειστούς χώρους μέσα στις γιορτές. Από την άλλη, ο Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε πως ετοιμάζεται εμβόλιο κατά της Όμικρον. Κρούσματα σήμερα 24/9

Πολύ πιο μεταδοτική η Όμικρον λέει η Παγώνη

Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, βρέθηκε καλεσμένης σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» και μίλησε για την πανδημία, τον εμβολιασμό. Η Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε το τί οφείλουν οι πολίτες να πράξουν στην περίοδο των εορτών, τονίζοντας πως η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός είναι τα καλύτερα «όπλα» διαχείρισης της πανδημίας.

«Πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα ατομικής προστασίας και να είμαστε προσεκτικοί. Μετά την εμπειρία που έχουμε με τον κοροναϊό πρέπει να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Να κάνουμε ένα τεστ να τηρούμε τα μέτρα, γιατί έχουμε μία μετάλλαξη «όμικρον» πολύ μεταδοτική και πολύ περισσότερο από την «Δέλτα». Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συμπλήρωσε πως τα «αγκάθια» της πανδημίας έως τώρα είναι δύο. «Οι θάνατοι και ασθενείς στις ΜΕΘ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να μειωθούν και ο κόσμος να εμβολιαστεί».

«Δεν μπορούν να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά. Το τρίπτυχο είναι το εξής: μεγάλη προσοχή τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας», δήλωσε. Η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά. Από τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιαμοί πρέπει να γίνουν καινούρια κέντρα και να στελεχωθούν άμεσα. Να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά, και όχι να χρησιμοποιούνται τα ίδια που ήδη υπάρχουν», ανέφερε η κ. Παγώνη.

«Η επιτροπή έχει εισηγηθεί τους κανόνες εμβολιασμού, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Όποιος έχει περάσει τη Δέλτα δεν αποκλείεται ότι μπορεί να περάσει την «Όμικρον», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο να εκτεθεί ξανά κάποιος από τον κοροναϊό.

Απειροελάχιστο το σενάριο να μην επικρατήσει η Όμικρον

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο. «Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αν και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δίνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση, πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία. «Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, να σπεύσουν να την κάνουν.

Ποιοι έχουν σούπερ ανοσία

Η μελέτη συνέκρινε δείγματα αίματος από 52 ανθρώπους με μέση ηλικία 38 ετών που είχαν εμβολιαστεί όλοι με Pfizer/BioNTech και από τους οποίους οι μισοί (26) είχαν στη συνέχεια ήπια λοίμωξη Covid-19 (οι δέκα λόγω παραλλαγής Δέλτα), δείχνει ότι μία λοίμωξη εμβολιασμένου γεννά ισχυρή ανοσιακή απόκριση απέναντι στη Δέλτα και αυτή η «απάντηση» μπορεί να αποδειχθεί άκρως αποτελεσματική και έναντι άλλων παραλλαγών.

«Δεν μπορεί κανείς να έχει καλύτερη ανοσιακή απόκριση από αυτήν. Η μελέτη μάς δείχνει ότι τα άτομα που εμβολιάζονται και μετά εκτίθενται σε λοίμωξη breakthrough αποκτούν «σούπερ» ανοσία. Μολονότι δεν εξετάσαμε ειδικά την παραλλαγή Όμικρον, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης μας, περιμένουμε ότι οι λοιμώξεις breakthrough λόγω της Όμικρον θα δημιουργήσουν μία εξίσου ισχυρή ανοσιακή απόκριση μεταξύ των εμβολιασμένων», δήλωσε ο δρ Ταφέσε.

«Από τη στιγμή που κάποιος εμβολιάζεται και μετά εκτίθεται στον ιό, πιθανότατα πρόκειται να αποκτήσει μία λογικά καλή προστασία απέναντι σε μελλοντικές παραλλαγές. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μία σταδιακή εξασθένηση της σοβαρότητας της παγκόσμιας πανδημίας», σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου Μαρσέλ Κέρλιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments