Πολιτική

Βουλή: Συνεχίζεται η ένταση για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Βουλή: Συνεχίζεται η ένταση για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Βουλή: Μια ημέρα πριν τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών το θέμα συντηρείται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας

Ψηλά διατηρούνται οι τόνοι και σήμερα στη Βουλή με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης των Τσιόδρα – Λύτρα, μια ημέρα μετά το επεισόδιο με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που κατέληξε στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται απέναντι από την εθνική προσπάθεια, κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη» όπως είπε η Άννα Καραμανλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως δεν έγιναν όσα έπρεπε για την ενίσχυση του ΕΣΥ, με ευθύνη της κυβέρνησης. 

Στο στόχαστρο των βουλευτών της ΝΔ μπαίνει και ο Παύλος Πολάκης καθώς, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, έχει πει τα ίδια και χειρότερα με αυτά που είπε ο κ. Κουρουμπλής, όμως, αφού πρόκειται «για το alter ego» του κ. Τσίπρα, κανείς δεν τον αγγίζει.

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

«Διαβάζω μεταξύ άλλων στις 29 Νοεμβρίου: “ Είστε ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ! Σκέρτσο, “ γκρέμλιν του Μαξίμου”, έλα να μας πεις για “ μηδενική υπερβάλλουσα θνησιμότητα”!!!», είπε η ‘Αννα Καραμανλή και συνέχισε: «Δεν μπορείτε να σταθείτε στο ύψος που θα περιμέναμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έχετε πρόγραμμα, δεν έχετε προτάσεις, είστε λαϊκιστές, ο λόγος σας είναι διχαστικός, κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές για να προσκομίζετε μικροπολιτικά οφέλη».

«Λίγες ημέρες πριν, εδώ στη συζήτηση στη Βουλή, ο κύριος πρωθυπουργός ζητούσε με οργισμένο κιόλας ύφος από τον Αλέξη Τσίπρα να του πει αν έχει ενδείξεις ότι η θνησιμότητα διασωληνωμένων αυξάνεται, όταν αυτοί νοσηλεύονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας τον κοινό νου, ζητούσε δήθεν ενδείξεις, ενώ είχε αποδείξεις μέσα στο συρτάρι του», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου και πρόσθεσε: «Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τα γνώριζε όλα αυτά. Όχι μόνο έκανε πως δεν τα γνώριζε, αλλά κουνούσε και το δάχτυλο στην αντιπολίτευση ισχυριζόμενος ψεύδη μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.

Κορύφωση της αντιπαράθεσης με τους πολιτικούς αρχηγούς

Το αίτημα να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί αναμένεται να επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αύριο στην Ολομέλεια. Η αντιπολιτευτική του τακτική πρόκειται να επικεντρωθεί στην υπόθεση ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του και ήξεραν και ψεύδονταν πάνω στις χιλιάδες απώλειες». Το επιχειρήμα αυτό θα αντικρούσει από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναμένεται να επικεντρωθεί σε εκείνα τα στοιχεία του προϋπολογισμού που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί περαιτέρω. 

Κρατικός προϋπολογισμός: Όλα τα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022

Μια σειρά μέτρων στήριξης όπως οι παρεμβάσεις δαπανών, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, επέκταση του προγράμματος Γέφυρα κ.α. προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Δείτε τα μέτρα στήριξης:

  • 5,731 δις ευρώ μείωση των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης, εκ των οποίων 3,693 δισ. ευρώ αφορούν το 2021 και 2,038 δισ. ευρώ το 2022,
  • 13.367 εκατ. ευρώ αύξηση δαπανών Γενικής Κυβέρνησης, εκ των οποίων 12,108 εκατ. ευρώ αφορούν το 2021 και 1,259 δισ. ευρώ το 2022. Εκ του συνόλου των παρεμβάσεων δαπανών, παρεμβάσεις ύψους 3,360 δις ευρώ χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και παρεμβάσεις ύψους 10,007 δις ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό.
svg%3E

Ειδικότερα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το έτος 2022 οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εστιάζονται στις ακόλουθες:

  • Επεκτείνεται έως το τέλος του 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,65 δισ. ευρώ για το 2022.
  • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 1,230 δις. ευρώ,
  • Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 249 εκατ. ευρώ για το 2021 και 211 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ για το 2021 και 4,5 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ για το 2021 και 9 εκατ. ευρώ για το 2022
  • Από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συμψηφίζονται οφειλές συνολικού ύψους 458 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 215 εκατ. ευρώ προς την φορολογική αρχή και 243 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία για τρεις μήνες εντός του 2021. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 241 εκατ. ευρώ για το 2021.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 156 εκατ. ευρώ για το 2021 και 30 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 νέες θέσεις μέχρι εξαντλήσεώς τους. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 296 εκατ. ευρώ για το 2021 και 186 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ για το 2021 και 5 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επιπλέον τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις εξακολουθούν και ωφελούνται (α) από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση δανείων νομικών προσώπων δημοσιονομικού κόστους 236 εκατ. ευρώ για το 2021 και 61 εκατ. ευρώ για το 2022, (β) από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος (70% για τα νομικά πρόσωπα και 55% για τα φυσικά πρόσωπα-επιτηδευματίες) με δημοσιονομικό κόστος 1,100 δισ. ευρώ για το 2021, (γ) από την εκταμίευση των υπολειπόμενων ποσών από τις επιχορηγήσεις των προγραμμάτων στήριξης των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, των γυμναστηρίων και λοιπών κλάδων μέσω ΠΔΕ, εκτιμώμενου ύψους 492 εκατ. ευρώ για το 2021 και (δ) από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα πολύ μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments