Κόσμος

Ανταρκτική: Σήμα κινδύνου από επιστήμονες – Ραγδαίο λιώσιμο του «Παγετώνα της Αποκάλυψης»

Ανταρκτική: Σήμα κινδύνου από επιστήμονες – Ραγδαίο λιώσιμο του «Παγετώνα της Αποκάλυψης»
Ανταρκτική: Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Thwaites είναι ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν την κατάρρευσή του.

Καμπανάκι κίνδυνου έχει χτυπήσει στην Ανταρκτική για την κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι πως έχει μείνει πολύς χρόνος.

Τα απελπιστικά αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά την ενημέρωση Τύπου στην ετήσια συνάντηση του American Geophysical Union (AGU). Ανταρκτική

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάρρευσή του μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από κατάρρευσης παγετώνων στην Ανταρκτική

Πρόκειται για τον παγετώνα Thwaites στη δυτική Ανταρκτική, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται  το Livescience, είναι ο πιο πλατύς στον πλανήτη, με πλάτος 120 χιλιόμετρα, ενώ εκτείνεται σε βάθος 800 – 1.200 μέτρων στη γραμμή όπου μετατρέπεται από μια μάζα πάγου που βρίσκεται στη Γη σε ένα πλωτό παγετώνα στη Θάλασσα του Αμούντσεν.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Thwaites είναι γνωστός ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης» (Doomsday Glacier), καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατάρρευσή του μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από κατάρρευσης παγετώνων στην Ανταρκτική. Αυτή η «Αποκάλυψη», όπως προκύπτει από τα στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ίσως είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε.

Η παρακολούθηση του Thwaites είχε δείξει ότι ο παγετώνας αλλάζει πιο δραματικά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα ωκεανού και πάγου στην Ανταρκτική, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς.

Πάνω από 100 επιστήμονες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται

Σύμφωνα με τις έρευνες από τους επιστήμονες, ο «παγετώνας της Αποκάλυψης» έχει ήδη χάσει 900 δισ. τόνους πάγου από το 2.000 ενώ η ετήσια απώλεια πάγου του διπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια.

Πάνω από 100 επιστήμονες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται σε οκτώ ερευνητικά προγράμματα, παρακολουθώντας τον παγετώνα, η μεταβολή του οποίου είναι τόσο γρήγορη που θα μπορούσε να επηρεάσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments