Ελλάδα

Λύτρας για Όμικρον: «Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα»

Λύτρας για Όμικρον: «Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα»
Λύτρας για Όμικρον: «Ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες».

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, για την μετάλλαξη «Όμικρον». Όπως αναλύει με στοιχεία σε δημοσίευση του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”». Μετά την μελέτη που έβαλε φωτιά στο πολιτικό παρασκήνιο αναδημοσιεύει πίνακες στατιστικών.

Ο καθηγητής προειδοποιεί «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα». Στις δημοσιεύσεις  του στο twitter αναδημοσιεύει πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης στις ΗΠΑ.

 Λύτρας για Όμικρον

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση και τήρηση μέτρων»

Απαντώντας στο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι ο Θεόδωρος Λύτρας για  την Όμικρον απαντάει ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας παροτρύνει όλο τον κόσμο να πάει να  εμβολιαστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και προτείνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούνται.

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», υπογραμμίζει  χαρακτηριστικά ο καθηγητής.  Λύτρας για Όμικρον

Η μελέτη που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό παρασκήνιο

Ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. Ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο». Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments