Κόσμος

Κόστα Ρίκα: Το σωστό παράδειγμα για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Κόστα Ρίκα: Αποτελεί το μοναδικό τροπικό κράτος που πήρε μέρος στη διάσκεψη, το οποίο έχει κατορθώσει να σταματήσει την αποψίλωση δασών.

Η Κόστα Ρίκα  αποτελεί το μοναδικό τροπικό κράτος που πήρε μέρος στη διάσκεψη, το οποίο έχει κατορθώσει όχι απλώς να σταματήσει αλλά και να γυρίσει υπέρ του την αποψίλωση των δασών.

Η χώρα που, όπως και η Ελλάδα γιόρτασε φέτος τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της, έχει σκοπό την πλήρη απαλλαγή της από τον άνθρακα έως το 2050, βρίσκεται στο τιμόνι της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία του 30% της Γης μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Θα πρέπει να παίρνετε ό,τι καλό έχουμε, αλλά και να το προσαρμόζεται στα τοπικά δεδομένα»

Ο Κεσάδα έδωσε συνέντευξη στον Guardian εστιάζοντας στις επιτυχίες της χώρας του, αλλά και προειδοποιώντας ότι οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη δεν γίνεται να αποκτήσουν το παράδειγμά της χωρίς να εισάγουν τις δικές τους μετατροπές.

«Το παράδειγμα της Κόστα Ρίκα δεν θα πρέπει να λαμβάνεται κυριολεκτικά. Θα πρέπει να παίρνετε ό,τι καλό έχουμε, αλλά και να το προσαρμόζεται στα τοπικά δεδομένα. Το παράδειγμά μας δείχνει απλώς ότι υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής, όχι απαραιτήτως των ίδιων αλλαγών που εμείς εφαρμόσαμε», εξήγησε. «Έχουμε δει τον πλανήτη να παίρνει παγκόσμιες αποφάσεις στη Γλασκώβη, όμως δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την ιδέα ότι η ίδια λύση θα είναι κατάλληλη για όλους».

Ειδικότερα, η Κόστα Ρίκα καταβάλλει πληρωμές σε πολίτες που προστατεύουν τα δάση και συμβάλλουν στην αναδόμηση οικοσυστημάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει θεωρηθεί ότι συνέβαλε στην αναστροφή της αποψίλωσης των δασών στη χώρα, που μέχρι τότε βρισκόταν στις χειρότερες θέσεις του πλανήτη. Συγχρόνως, η χώρα προχώρησε σε μετατροπές του κόστους για την αποψίλωση δασών με στόχο τις καλλιέργειες καφέ, μπανάνας και ανανά, αναγνωρίζοντας ότι  τα δάση έχουν μεγαλύτερη αξία όταν είναι ζωντανά από ό,τι όταν πεθαίνουν. Η πολιτική αυτή οδήγησε και στην άνθιση του οικοτουρισμού στην περιοχή.

«Μια στιγμή εθνικής ενότητας, που θύμιζε νίκη σε αγώνα ποδοσφαίρου»

Η Αντρέα Μέζα, η υπουργός περιβάλλοντος της χώρας που συμμετείχε στην ανακοίνωση της Boga δήλωσε για τη στιγμή που η χώρα της κέρδισε παγκόσμιο βραβείο για την περιβαλλοντική της δράση, ότι ήταν «μια στιγμή εθνικής ενότητας, που θύμιζε νίκη σε αγώνα ποδοσφαίρου». Υπογράμμισε μιλώντας στον Guardian τη σημασία του συνδυασμού της πηγαίας αξίας της φύσης με τις οικονομικές πραγματικότητες της διασφάλισης της προστασίας της, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική εκπαίδευση όλων των πολιτών.

«Αυτό που μας έχει μάθει το παράδειγμα της Κόστα Ρίκα είναι ότι η Φύση πρέπει να γίνει τίμημα του μοντέλου ανάπτυξής σου. Δεν είναι ένα ζήτημα η ανάπτυξη και ένα άλλο η προστασία της Φύσης. Πρέπει να καταλάβεις ότι η Φύση θα πρέπει να είναι μέρος της ανάπτυξης που επιθυμείς. Εμείς αυτό το έχουμε καταλάβει», τόνισε.

«Μετά από δυο γενιές, μπορεί πια κανείς να διαπιστώσει τις αλλαγές. Μπορούμε να δούμε τα διαφορετικά είδη: τον βραδύπου, το ωδικό πτηνό – και να νιώσουμε περήφανοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο