Οικονομία

Φυσικό αέριο: Πόσο θα διαρκέσει η κρίση στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις των κρατών να κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν το ράλι των τιμών.

Συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις των κρατών να κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν το ράλι των τιμών.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του φυσικού αερίου, όπου οι τιμές στα συμβόλαια τον τελευταίο μήνα τετραπλασιάστηκαν, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί και το 2023.

Οι τιμές για το επόμενο καλοκαίρι υπερβαίνουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα – που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση, η Ρωσία μειώνει την προσφορά και οι διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας ασκούν πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού τους πιο κρύους μήνες του έτους. Η Γερμανία δήλωσε ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λάβει έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει περιορισμένες τις προμήθειες το καλοκαίρι, διάστημα που η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τις αποθήκες της για τον χειμώνα που θα έρθει.

«Δεν φαίνεται να έρχεται βοήθεια», αναφέρει ο Καουσάλ Ράμες, αναλυτής της Rystad Energy στη Νορβηγία. Η αύξηση των προθεσμιακών τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών».

Φυσικό αέριο: Εκτοξεύθηκε η τιμή μέσα μια ημέρα στην Ευρώπη

Εκτοξεύθηκε η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε μια ημέρα στην Ευρώπη, με άνοδο πάνω από 20%.

Η τιμή του μάλιστα κατέγραψε την υψηλότερη ιστορικά στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ την  προηγουμενη τιμή – ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές η εκτόξευση της τιμής οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αφενός στις χαμηλές θερμοκρασίες  στην Ευρώπη,  όπως  και το γεγονός ότι η Gazprom δεν έχει δεσμεύσει επιπλέον ποσότητες για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο