Ελλάδα

Χριστούγεννα 2021: Ιδέες για το φαγητό που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χριστούγεννα 2021: Ιδέες για το φαγητό που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Χριστούγεννα 2021: Ιδέες για το φαγητό που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μεγάλες ποσότητες φαγητού καταναλώνονται τις ημέρες των εορτών, αρχής γενομένης από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι προετοιμασίες μοιάζουν λες και όλη η γειτονιά και οι γύρω περιοχές θα είναι καλεσμένες, ακόμα κι αν οι υπολογισμοί είναι σαφώς για λιγότερους επισκέπτες!

Και την επομένη βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τόνους φαγητού που δεν καταναλώθηκε, και τώρα τι; Σίγουρα δεν χρειάζεται να πετάξετε τα φαγητά που περίσσεψαν, αρκεί να βρείτε μερικούς ευφάνταστους τρόπους να για να τα αξιοποιήσετε, είτε αποθηκεύοντάς τα, είτε προσφέροντάς τα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

Μία άμεση λύση είναι να τα μοιράσεις στους καλεσμένους σου, αποχαιρετώντας τους και ευχαριστώντας τους.

Τι να κάνεις τα περισσεύματα φαγητού (leftovers)

Αν στο τραπέζι προσφέρατε πίτες με φύλλο και  τάρτες, μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο για λίγες ημέρες και αφού τις ζεστάνετε να τις απολαύσετε ως πρωινό, Επίσης μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για περισσότερο χρόνο.

Τα ψητά κρέατα όπως μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί , μπορείτε να τα συνδυάσετε με λαχανικά, τυριά ή να τα χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε πίτες.

Τα ψητά πουλερικά όπως η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, μετατρέπονται σε νόστιμες κοτοσαλάτες με βάση την μαγιονέζα και το γιαούρτι, ενισχύουν τις πράσινες σαλάτες-γεύματα, μπαίνουν μέσα σε χορταστικά σάντουιτς και βέβαια γίνονται γέμιση σε πίτες και τάρτες. Θυμήσου μόνο τη μέρα του τραπεζιού να αφαιρέσεις τα κόκκαλα και την πέτσα από το ψαχνό του πουλερικού, γιατί αν μπει στο ψυγείο και κρυώσει, θα είναι πιο δύσκολο.

Το σκέτο (λευκό) πιλάφι γίνεται βάση για ρυζοσαλάτες με ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά, βρασμένα όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τα σουφλέ και τα ογκρατέν ζυμαρικών με μπεσαμέλ μπορείς να τα χωρίσεις σε μερίδες και να τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη.

Τα τυριά και τα αλλαντικά που στόλισαν τα πλατό σου γίνονται τέλεια γέμιση για πίτες, εμπλουτίζουν τις σαλάτες και νοστιμίζουν τα ζυμαρικά σου. Μπορείς επίσης να τα βάλεις σε ομελέτες φούρνου.

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες -ευτυχώς- έχουν μεγάλη διάρκεια “ζωής”. Αν ωστόσο βαρεθείς να τα τρως όπως είναι, μπορείς να τα θρυμματίσεις και να τα κάνεις βάση για cheesecake ή να τα συνδυάσεις με γιαούρτι σε στρώσεις μέσα σε ποτήρια, για τα πιο ευφάνταστα γλυκά ψυγείου. Οι κουραμπιέδες μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν τα κοινά μπισκότα βουτύρου σε συνταγές ζαχαροπλαστικής όπως το μωσαΐκό ή οι καριόκες.

Γρήγορη συνταγή για κοτόπουλο που περίσσεψε

Υλικά

  • ½ κοτόπουλο ψητό
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200γρ. μοτσαρέλα τριμμένη για πίτσα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¾ του πακέτου πέννες
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.

Στο μεταξύ ξεκοκαλίζετε το ψητό κοτόπουλο, κόβετε τις πιπεριές σε λωρίδες και το κρεμμύδι σε φέτες.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, αλατίζετε και σοτάρετε. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε.

Μόλις είναι έτοιμες οι πέννες τις βάζετε και αυτές στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και τις πιπεριές, προσθέτετε τη μοτσαρέλα και το μαϊντανό, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments