Η ένταξη της Ρωσίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι εφικτή επειδή η Δύση δεν επιθυμεί να έχει συγκρίσιμους αντίπαλους με ανάλογη επιρροή στον διεθνή στίβο, επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε αποκλειστική του συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ και στο κανάλι του στο YouTube.
Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ υπό ορισμένους όρους, συγκεκριμένα με ίσους και εταιρικούς όρους, ο Λαβρόφ απάντησε ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα να υπάρξει μια τέτοια δυνατότητα, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ.
«Η Κίνα έχει αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού»
«Δεν βλέπω μια τέτοια κατάσταση, επειδή ολόκληρη η διαδικασία περιστρέφεται όχι γύρω από το ΝΑΤΟ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιστρέφεται γύρω από το ότι η Δύση δεν θέλει να έχει τους οποιουδήποτε συγκρίσιμους αντιπάλους με ανάλογη επιρροή στον διεθνή στίβο», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Αυτή η στάση των δυτικών χωρών, σύμφωνα με τον υπουργό, εξηγεί αυτή την «υστερία απέναντι στην άνοδο της Κίνας», η οποία έχει αποδεχθεί τους κανόνες του παιχνιδιού που η Δύση «εισήγαγε στην παγκόσμια οικονομία» και με τους δυτικούς κανόνες «ξεπέρασε τη Δύση στο δικό της γήπεδο».
Η Ρωσία αποσύρει πάνω από 10.000 στρατιώτες από τα σύνορα με Ουκρανία
Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους ύστερα από έναν μήνα ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό. Το Interfax ανέφερε ότι τα γυμνάσια έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην προσάρτηση της οποίας προχώρησε η Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν.
Η ανάπτυξη από την πλευρά της Ρωσίας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία είχε τροφοδοτήσει φόβους στο Κίεβο και τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι η Μόσχα σχεδίαζε επίθεση.
Η Ρωσία αρνείται τα οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δεσμεύσεις από τη Δύση –συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης από το ΝΑΤΟ να μην επεκτείνει τη συμμαχία ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα- διότι η δική της ασφάλεια απειλείται από τη ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη συμμαχία της Δύσης. Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να αναπτύξει τα στρατεύματά της στο έδαφός της όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει έως τις 175.000.