Ελλάδα

Ενώπιον της Όμικρον όλη η χώρα

Όμικρον: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με το παρασκήνιο της απόφασης της Κυβέρνησης για την επιβολή των νέων μέτρων.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ήταν αβρόχοις ποσίν. Ο συνδυασμός του εκρηκτικού μείγματος Δέλτα/Όμικρον και της διάσωσης της οικονομίας αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Η κυβέρνηση κινείται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Και το παραμικρό λάθος μπορεί να επιφέρει μια ελεύθερη πτώση με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα  επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως ενήμερος για τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων. Εξάλλου είχε συνομιλήσει μαζί τους, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά τη τελευταία περίοδο. Ήταν δεδομένο πως θα υπήρχαν αντιδράσεις. Από φορείς, επιμελητήρια, συλλόγους εργαζομένων ακόμη και από τις ποδοσφαιρικές ομάδες που αισθάνονται πως θα πληγούν οικονομικά από τα περιοριστικά μέτρα. «Η δημόσια υγεία βρίσκεται πάνω από όλους», απαντούσε με δηκτικό τροπο κυβερνητικός παράγοντας, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση κινείται με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Ο κώδωνας του κινδύνου της κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος υγείας αλλά και παράλληλα της εθνικής οικονομίας, ηχεί ισχυρά. Ούτε τα δημόσια ταμεία έχουν απεριόριστο χρήμα ούτε τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη πίεση ούτε η χώρα δύναται να αντιμετωπίζει θανάτους.

Η κυβέρνηση έλαβε ένα μεγάλο ρίσκο

Το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς. Ούτε αυτό ήταν μια εύκολη απόφαση. «Μια πολιτική απόφαση λαμβάνεται μελετώντας όλες τις παραμέτρους», μας έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης. Το πανδημικό κύμα είναι σε εξέλιξη και οι εισηγήσεις των επιστημόνων δεν ήταν ούτε για γενικευμένο lock down ούτε για μαζικό κλείσιμο καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής υγείας αφού μελέτησαν το σύνολο των τελευταίων δεδομένων-λύματα μεγάλων πόλεων, κρούσματα, γενικευμένους ελέγχους, κοινωνική συμπεριφορά στο τριήμερο των Χριστουγέννων-κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και ανάλογες προτάσεις προς τη κυβέρνηση. Λέγεται, πως κάποιοι εξ αυτών, επέμεναν και συνεχίζουν και επιμένουν στη καθυστέρηση της λειτουργίας των σχολείων και μερικοί σε ένα μικρό, μεν χρονικά αλλά ευρύτερο lock down.

Οι εκτιμήσεις διίστανται στην επιστημονική κοινότητα

Όχι τόσο για τη ταχύτατη επέκταση του Όμικρον όσο για τους τρόπους αντιμετώπισης της. Είναι γεγονός πως τα δημόσια νοσοκομεία ακόμη αντέχουν. Με μεγάλη πίεση, αλλά αντέχουν, όπως τουλάχιστον λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες. Το Όμικρον επεκτείνεται με μεγάλες ταχύτητες και όπως λένε, στις επόμενες τρεις ημέρες, δηλαδή μέχρι τη Πρωτοχρονιά, θα έχει κατακλύσει την Αττική. Τα παραπάνω δεν αποτελούν διελκυστίνδα εντός της επιστημονικής κοινότητας. «Είναι οι κοινός παρανομαστής όλων», όπως μας αποκαλύπτει στέλεχος της αρμόδιας επιτροπής υγείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες με τα τελευταία μέτρα, χτίζεται να βασικό τείχος προστασίας σε συνδυασμό πάντα με την αύξηση των εμβολίων. Τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση επέλεξαν να κινηθούν σε ένα «λογικό» πλαίσιο που θα μετρίαζε το αίσθημα του πανικού και της κινδυνολογίας. Ταυτοχρόνως με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είναι δυνατή η αλλαγή του μείγματος των μέτρων καθώς όπως μας τόνιζε και παράγοντας των επιστημόνων «η μετάλλαξη είναι μια δυναμική κατάσταση. Τη παρακολουθούμε και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αλλάξουμε τη συνταγή». Μια απόφαση που έγινε σεβαστή και από τη κυβέρνηση, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός υγείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανακοίνωσης των μέτρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο