Ελλάδα

Ψηφιακή ταυτότητα: Διαθέσιμη από σήμερα στο Covid free Wallet

Ψηφιακή ταυτότητα: Από σήμερα θα είναι διαθέσιμη στο Covid Free Wallet, μετά από ενημέρωση της εφαρμογής, τόσο στα Android, όσο και στα iOS.

Μετά από την τροπολογία που είχε περάσει στην Βουλή, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχώρησε στην ψηφιακή ταυτότητα. Από σήμερα, με την αναβάθμιση της εφαρμογής Covid Free Wallet, οι χρήστες iOS και Android θα μπορέσουν να έχουν διαθέσιμη την ταυτότητα τους στο κινητό τους.

Στην εφαρμογή πλέον περιέχεται ένα απόσπασμα της ταυτότητας με στοιχεία όπως η φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης και μπορεί να την επιδεικνύει κάποιος μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να διευκολύνει την διαδικασία των ελέγχων.

Πιστοποιητικό νόσησης: Εντός της ημέρας οι αποφάσεις

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του Covid Free app είναι ήδη διαθέσιμες στα App Store και Google Play Store. Μετά την αναβάθμιση, αρκεί να επιλέξουμε το «Ταυτοπροσωπία» όπου και η εφαρμογή θα μας ζητήσει να εισάγουμε τα στοιχεία εισόδου στο Taxisnet ή στοιχεία e-banking – μετά αφού επαληθεύσουμε ότι είναι σωστά, γίνεται η δημιουργία της «μινι» ταυτότητας μας στο app του Υπουργείου. Αφού εμφανιστούν τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας μπορούμε να τα μεταφέρουμε στο Wallet του κινητού μας.

Πλέον με μία κίνηση θα μπορούμε να δείχνουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού και στοιχεία ταυτοποίησης (όπως η φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης), χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης μαζί μας.

Τα πέντε πιστοποιητικά που ψηφιοποιούνται

Την ίδια ώρα, το πεδίο των καινοτομιών διευρύνουν οι νέες πρακτικές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απλοποιώντας διαδικασίες που μέχρι πρότινος προσέκρουαν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ταυτότητες, ψηφιακές υπογραφές, βιβλιάριο υγείας, δίπλωμα οδήγησης και Δικαιοσύνη αποτελούν τα πέντε σημεία ψηφιακής αναβάθμισης. Στο ψηφιακό wallet θα προστεθούν εκτός από τις ταυτότητες και άλλες υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας.

Από τον Ιανουάριο, ξεκινά η χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, σε πολίτες που θα το ζητήσουν, ενώ όσον αφορά στον τομέα της ταυτοποίησης θα ακολουθηθεί στρατηγική ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών με πολύ αυξημένο επίπεδο ασφαλείας από το σπίτι ή από τη δουλειά, από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ.

Στις αρχές του νέου έτους, το πρώτο τρίμηνο του 2022 ειδικότερα, θα εφαρμοστεί ακόμη μια σημαντική καινοτομία καθώς όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας. Καινοτόμες πρακτικές δρομολογούνται και για τον χώρο της Δικαιοσύνης καθώς στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά έργα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο