Κόσμος

Αρπαγές αγοριών στη Κίνα: Βρήκε την οικογένειά του δεκαετίες μετά, από ένα σκίτσο

Αρπαγές αγοριών στη Κίνα: Βρήκε την οικογένειά του δεκαετίες μετά, από ένα σκίτσο
Αρπαγές αγοριών στη Κίνα: Ο Li Jingwei ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν τον άρπαξαν και δόθηκε σε άλλη οικογένεια μακριά από το χωριό του.

Ένας άνδρας που είχε απαχθεί όταν ήταν παιδί στην Κίνα, περισσότερα από 30 χρόνια πριν επανενώθηκε με τους γονείς του, χάρις στα social media, τους… διαδικτυακούς ντεντέκτιβς και έναν πρόχειρο χάρτη που κατάφερε να σχεδιάσει ανασύροντας εικόνες και τοποθεσίας από την μνήμη του. Δυστυχώς οι αρπαγές αγοριών ήταν κάτι συνηθισμένο στην Κίνα για πολλά χρόνια.

Ο Li Jingwei ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν είχε απαχθεί από κάποιον άνδρα ο οποίος γνώριζε την οικογένειά του. Το παιδί απήχθη από τον χωριό του, νοτιοδυτικά της επαρχίας Υunnan το 1988. Ο 4χρονος τότε Li, μεταφέρθηκε και έζησε με μία άλλη οικογένεια στα κεντρικά της επαρχίας Henan, όπου και μεγάλωσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Paper.

Διαίσθηση αντί της μνήμης

Λέγεται πως οι πρώτες μνήμες του ανθρώπου καταγράφονται στην μνήμη από την ηλικία των τεσσάρων ετών, όμως ακόμα και πριν από την ηλικία της απαγωγής, ο Li, ως μωρό ακόμα, είχε καταλάβει πως είχε απαχθεί και είχε μεταφερθεί μακριά από την οικογένεια, το σπίτι, το χωριό του. Δεν θυμόταν το όνομά του, τα ονόματα των γονιών του, ούτε την ονομασία του χωριού του, ωστόσο ένιωθε, διαισθανόταν ίσως, πως δεν ανήκε εκεί όπου είχε δοθεί να μεγαλώσει.
Και πάντως θυμόταν πως ήταν το χωρίο του: Ποια δέντρα ευδοκιμούσαν εκεί, το γεγονός ότι τριγύρω έβοσκαν αγελάδες, ότι υπήρχαν φιδογυριστοί δρόμοι και ρέοντα ποτάμια. Θυμόταν τις φυτείες σταριού και τις μικρές λίμνες που υπήρχαν κοντά στο σπίτι του. Και πως υπήρχαν μπαμπού που φύονταν στο κοντινό βουνό. Ως παιδί, όποτε ένιωθε νοσταλγία για όλα αυτά, ή ήταν θλιμμένος, ζωγράφιζε εικόνες από το χωριό του και όπως φαίνεται αυτό συνέβαινε πολύ συχνά.
Ζωγράφιζε τέτοιες εικόνες κάθε μέρα, όπως είπε στο The Paper.

Απαγωγές παιδιών στην Κίνα

Οι απαγωγές παιδιών ήταν πολύ συχνές στην Κίνα, ένα έγκλημα που όπως λένε οι ειδικοί είχε επιδεινωθεί από την παλαιότερη πολιτική της χώρας, που απαγόρευε στα ζευγάρια να αποκτούν πάνω από ένα παιδί, απαγόρευση, που ανεστάλη τα τελευταία χρόνια. Επί δεκαετίες εκείνοι που αποκτούσαν δεύτερο παιδί, καλούνταν να καταβάλουν βαρύτατους φόρους, ή εξαναγκάζονταν σε διακοπή εγκυμοσύνης.
Πολλές οικογένειες, – σε απομακρυσμένες επαρχίες ιδιαίτερα-, παραδοσιακά προτιμούν να αποκτούν αγόρια, πιστεύοντας πως είναι πιο ικανά να συνεχίσουν το οικογενειακό όνομα. Αυτό οδήγησε σε μαύρη αγορά παράνομων υιοθεσιών μικρά αγόρια, αλλά και οδήγησε πολλές οικογένειες να δώσουν τα κοριτσάκια τους για υιοθεσία. Σε ιδρύματα δηλαδή που προωθούσαν τα κορίτσια για υιοθεσία στο εξωτερικό, καθώς στην Κίνα τα παιδιά αυτά δεν θα είχαν καμία τύχη.

Τα social media σε κρίσιμο ρόλο

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία, τα social media και η αστυνομία βοήθησαν έναν μεγάλο αριθμό ενηλίκων τώρα, που είχαν απαχθεί ως παιδιά, να επανενωθούν με τους φυσικούς τους γονείς και τις οικογένειές τους. Μία τέτοια πολύ προβεβλημένο επανένωση, που συγκίνησε την κοινή γνώμη, ήταν και εκείνη του Guo Xinzhen, που είχε απαχθεί το 1997 σε ηλικία 2 μόλις ετών. Ο αγώνας των γονιών του, που τον αναζητούσαν απεγνωσμένα, ενέπνευσε μία ταινία και η ανακάλυψη της οικογένειας που τον γέννησε και η επανένωσή τους, το περασμένο καλοκαίρι, προβλήθηκε συγκίνησε διεθνώς.
Ήταν αυτή ακριβώς η πρόσφατη επιτυχής αναζήτηση που ενέπνευσε τον Li να προσπαθήσει ξανά να εντοπίσει τους γονείς του. Έτσι σχεδίασε από μνήμης έναν πρόχειρο χάρτη του χωριού του,  μια ζωγραφιά παιδική στην ουσία και την ανάρτησε στο διαδίκτυο. Απ’ ότι φαίνεται η εξάσκησή του, με τις παδικές νοσταλγικές ζωγραφιές του τόπου του, απέδωσε. Το σκίτσο του, απεικόνιζε αξιοσημείωτες λεπτομέρειες που περιελάμβαναν στοιχεία όπως μονοπάτια, σπίτια και λεωφόρους, ακόμη και μία επιγραφή που έδειχνε πού έζησε ένα νεροβούβαλο.

‘Έλεγχος DNA

“Έχουν περάσει τόσο πολλά χρόνια, δεν ξέρω αν κάποιος από την οικογένειά μου, με ψάχνει”, δήλωσε ο Li σε ένα video που αναρτήθηκε στην κινεζική δικτυακή πλατφόρμα Douyin. “Θέλω να καταφέρω να δω τους γονείς μου, ξανά όσο είναι ακόμα ζωντανοί, τόνισε.
Ο ακατέργαστος παιδικός “χάρτης”, που ζωγράφισε αναδημοσιεύθηκε ευρέως στα social media, κερδίζοντας την προσοχή του κινεζικού Υπουργείου Δημοσίας Ασφάλειας, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στις έρευνες. Σύντομα οι αρχές εντόπισαν την πιθανή φυσική μητέρα του Li στην πόλη Yunnan της Zhatong. Οι αρχές έλαβαν δείγματα DNA, τα συνέκριναν και επιβεβαίωσαν την σύνδεση τους, πριν λίγες ημέρες στις 28 Δεκεμβρίου 2021.
Μετά την επιβεβαίωση πως τα DNA τους ταίριαζαν ο Li είχε μία βιντεοκλήση με την μητέρα του και το εκπληκτικό είναι πως ακόμα και μέσω αυτής, την αναγνώρισε αμέσως. “Η μητέρα μου κι εγώ, έχουμε ίδια χείλη, ακόμα και οι οδοντοστοιχίες μας μοιάζουν”, είπε. Μερικές ημέρες αργότερα το πρωινό της 1ης Ιανουαρίου 2022, συναντήθηκαν ξανά σε έναν σταθμό της αστυνομίας στη Henan.
Το Video της επανένωσής τους, που αναδημοσιεύθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ και στα Social Media, δείχνει τον Li να πέφτει συγκινημένος στα πόδια της μητέρας του και αμέσως μετά εκείνη να τον σηκώνει και να αγκαλιάζονται οι δύο τους, κλαίγοντας με λυγμούς, περιτριγυρισμένοι από υποστηρικτές του αγώνα τους να εντοπίσουν ο ένας τον άλλον και από άλλα μέλη της φυσικής του οικογένειας. “Επιτέλους βρήκα το μωρό μου”, ψιθύρισε κλαίγοντας η μητέρα του, σύμφωνα με το The Paper.
Οι δυο τους, ευχαρίστησαν τις αρχές για τη συμβολή τους στις έρευνες και τους εθελοντές που δικτυακά βοήθησαν να αποκωδικοποιηθεί ο χάρτης που σχεδίασε ο Li και να βρεθεί ποιο ήταν το χωριό του.
Ο Li  σχεδιάζει τώρα να περάσει το Σεληνιακό έτος, την κινεζική πρωτοχρονιά δηλαδή τον Φεβρουάριο, μαζί με την μητέρα του και να γυρίσει στην Yunnan ώστε να επισκεφθεί τον τάφο του πατέρα του και το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του, προτού απαχθεί από αγνώστους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments