Κορωνοϊός: Επιφυλάξεις από τους ειδικούς για τα νέα μέτρα
Επιφυλάξεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επαναλειτουργία των σχολείων την προσεχή Δευτέρα, διατυπώνονται από επιστήμονες.
Μιλώντας το πρωί στον Αντ1, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, έκανε λόγο για «δυσκολία διατήρησης συνοχής του κράτους» αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον.
Εξήγησε πως «είναι πολλοί αυτοί που νοσούν κι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και το ότι ένα 20-25% δεν μπορεί να εργαστεί, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».
Σχετικά με το πρωτόκολλο του 50+1% που διατηρήθηκε στα σχολεία, εξέφρασε την άποψη ότι «θα έπρεπε να πέσει πολύ περισσότερο από το 30-40% για να προστατεύσουμε τα παιδιά», επισημαίνοντας ότι, «σε πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία επειδή νοσούν οι εκπαιδευτικοί».
Ερωτηθείσα σχετικά με το πώς θα υποβάλλονται σε τεστ τα παιδιά, είπε πως «ιδανικά θα έπρεπε να γίνουν στο σχολείο και πριν μπει το παιδί στην αίθουσα».
Διευκρίνισε δε ότι, «το rapid και το self test δεν είναι το ίδιο», αφού «άλλο να το κάνει ένας επιστήμονας κι άλλο ένας γονιός».
Φέρνοντας, τέλος ως παράδειγμα όσα γίνονται στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, είπε πως «αν μια μέρα δεν πάνε 2-3 δάσκαλοι, θα αναγκαστούν να ενώσουν τμήματα».
Περίπλοκα τα μέτρα
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας επίσης στον Αντ1, επεσήμανε ότι «τα μέτρα είναι πολύπλοκα» και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το τι θα συμβεί μέχρι το Σαββατοκύριακο. «Αμφιβάλλω αν θα ισχύσουν μέχρι το Σαββατοκύριακο», είπε, εξηγώντας πως «η Όμικρον είναι σε άνοδο και δεν έχουμε δει ακόμα τι σημαίνει σε εισαγωγές στα νοσοκομεία». Τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, με τα απαραίτητα μέτρα, ενώ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί μια λύση για τον ΕΟΔΥ, πώς θα κάνει τα τεστ, ποιος θα τα κάνει», αφού «για την επαρχία αυτά τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά».
Το σχόλιο σας